Фото: В.Реновица

Поводом крсне славе Министарства унутрашњих послова Републике Српске Светог архангела Михаила – Аранђеловдана, командир Радован Шаренац са припадницима Полицијске станице Соколац, данас су одали почаст и положили цвијеће на спомен-плочу на којој су исписана имена четворице припадника ПС Соколац који су погинули у протеклом Oдбрамбено- отаџбинском рату. Вијенце су положили и на спомен-обиљежје првог начелника Центра служби безбједности Сарајевско-романијско-бирчанске регије и првог министра унутрашњих послова Српске аутономне области Романија, Зорана Цвијетића те на споменик начелнику Центра јавне безбједности Источно Сарајево, Жељку Марковићу.

– Сваке године на овај дан, полицијски службеници одају почаст и полажу вијенце у знак сјећања на страдале припаднихе МУП-а РС, који су дали животе на бранику отаџбине – рекао је командир Шаренац.

Говорећи о стању безбједности на подручју општине Соколац, он је истакао да је на задовољавајућем нивоу.

– Према статистици у досадањем периоду имали смо евидентирана 72 кривична дјела, што је више за пет посто у односу на исти период прошле године. Од укупног броја евидентираних кривичних дјела, 60 је из области општег криминалитета, шест из области привредног криминалитета те по два кривична дјела, злуопотребе опојних дрога и јавног саобраћаја. Јавни ред и мир у првих 11 мјесеци текуће године је нарушен 45 пута, гдје је причињено 56 прекршаја – навео је Шаренац и нагласио да је до сада евидентирана 51 саобраћајна незгода, док тежих кривичних дјела није било.

Фото: В.Реновица

У досадашњем периоду спроведено је низ акција како на локалном, тако и на републичком нивоу.

– Једна од најзначајних акција која се спроводи је „Заштитимо дјецу у саобраћају“. У периоду од 15. новембра до 31. децемрба споровдимо акцију „Буди опрезан, оружје није играчка!“ те овим путем апелујем на све грађане наше општине, с обзиром на период слава и наступајуће празника да се уздржавају од незаконите употребе ватреног оружја и пиротехничких средстава. У супротном полицијски службеници биће приморани да предузму све репресивне мјере санкционисања тих лица у циљу очувања безбједности наше локалне заједнице – закључује он.

У посљедњих пет година на подручју Републике Српске евидентирана су 32 догађаја која се односе на употребу ватреног оружја приликом прослава, али и других случајева.