Поводом 30 година од оснивања Српске аутономне области Романија/Романија – Бирач, Општина Соколац у понедјељак организује свечану академију “Док је Романије”.

Оснивачки састанак био је 17. септембра 1991. године, а затим је 9. новембра те године формирана Српска аутономна област Романија. Реорганизацијом Српских аутономних области 21. новембра спаја се са Српском аутономном области Бирач и тада настаје Српска аутономна област Романија-Бирач, која 9. јануара 1992. године улази у састав Српске Републике Босне и Херцеговине.

Географски региони на којима се пружала САО Романија-Бирач су планине Романија, Јахорина, Требевић и Сјемећ, те Гласиначко и Сарајевско поље и регион Бирач. Општине САО Романије и Бирча биле су Пале, Соколац, Шековићи, Власеница, Милићи, Олово, Хан Пијесак, Рогатица, Зворник, Братунац, Сребреница и дијелови сарајевских општина које су након Дејтона припале Федерацији БиХ.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је права сваког народа на самоопредјељење, укључујући и право на отцјепљење, на основу своје слободно изражене воље, а у складу са својим историјским тежњама да живе уједињени у савезној федеративној држави изражен кроз стварање аутономних области.

– На том путу стварања Републике Српске, формирање аутономних области представља камен темељац. САО Романија је реорганизацијом Српских аутономних области 21. новембра спојила са Српском аутономном области Бирач чиме је формирана Српска аутонмна област Романија-Бирач – појаснио је Бјелица за Српскаинфо.

У понедјељак је планирано полагање вијенаца на Српском војничком-спомен гробљу Мали Зејтилник у Сокоцу и парастос, затим и полагање вијенаца на Централном споменику у Сокоцу.

Након тога, за 16 часова,планирана је свечана акдемија која ће одржати у Парохијском дому Романијске Лазарице у Сокоцу.

ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА

11.00 часова – Полагање вијенаца на Српском војничком-спомен гробљу Мали Зејтилник у Сокоцу и парастос.
11.30 часова – Полагање вијенаца на Централном споменику у Сокоцу.
12.00 часова – Посјета Спомен соби.
16.00 часова – Свечана академија /Парохијски дом Романијске Лазарице у Сокоцу.