Готово свакодневно долази до поскупљења цијена основних животних намирница, док плате остају исте.

Поређења ради, килограм шећера у новембру прошле године коштао је 1,2 марке, док је сада 1,45 КМ. Килограм кафе био је 13,1 КМ, а цијена је скочила на 14,2 марке. Хљеб је с 2,3 поскупио на 4 КМ по килограму, а цијена килограма брашна порасла је за 25 фенинга. Литар уља сада кошта чак 3,40 КМ, а лани је био 2,30 КМ.

Цијене у трговинама константно расту, а на поскупљење својих производа одлучили су се и угоститељи, па су грађане протеклих дана непријатно изненадиле више цијене пите у бурегџиницама.

Цијене су у просјеку повећане за 2 КМ по килограму, што власници правдају поскупљењем намирница.

Адмир Арнаутовић, предсједник Удружења „Клуб потрошача средње Босне“ из Травника, казао је за „Аваз“ да цијене више не расту „пузајућом“ стопом, него енормно.

– Сваки дан имамо ситуацију да производи поскупљују за 10, 20, а поједини и за 50 посто. Недавно смо имали такав случај са шећером, а сада с хљебом, ћевапима, питама, односно угоститељским услугама. Стање је више него алармантно – истакао је Арнаутовић.

Неповољна година

Подсјетио је да сваке године у зимском периоду расту цијене енергената те да је могуће да као посљедица тога и даље расту цијене прехрамбених производа.

Очекујемо да би се стање могло поправити тек половином наредне године. Имали смо изузетно неповољну годину, гдје су цијене хране и на свјетском тржишту високе. То се одразило и на БиХ, а не вјерујем у стагнацију цијена ни у наредних шест мјесеци – рекао је Арнаутовић.

Додао је да је просјечна потрошачка корпа порасла, према процјенама, за 25 посто у посљедњих шест мјесеци, што, дефинитивно, 80 посто бх. грађана не може издржати.

Преживјети тежак период

Арнаутовић је истакао да држава има механизме који би се могли релативно брзо примијенити и омогућити грађанима да преживе тежак период, само је, како каже, питање хоће ли они бити покренути.

– Укидање додатних акциза на гориво које су уведене прије четири године, гдје би се цијена горива снизила за 0,50 КМ по литру, утицало би на остале производе. То укидање не мора бити трајног карактера, барем док се стање у држави и свијету не поправи – закључио је Арнаутовић.