За разлику од алкохола, за заслађена газирана пића не постоји минимална старост за конзумацију, а ријеч је о пићима која, према новим истраживањима, више оштећују јетру.

Закључак су донијели професори с Медицинског универзитета у Бостону, који је објављен у часопису Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Темељио се на дијелу студије која се проводила од 1948. године у граду Фрамингаму у Масачусецу, у склопу такозване „Фрамингхамске студије срца“, која је од тада проучавала утицај начина живота (као што је пушење и исхрана) на здравље.

У најновијој студији, научници су истакли да су испитанике посматрали од 2002. године, и били су у просјеку старости од 63 године и 48 година. Нешто више од половине испитаника биле су жене.

Волонтери су рекли колико често пију заслађена газирана пића, а стручњаци су проучавали колико је чест безалкохолни стеатохепатитис или масна јетра.

Безалкохолна масна јетра може да узрокује цирозу јетре, али и бенигније проблеме као што је повећана јетра, што пак узрокује бол.

Безалкохолни стеатохепатитис може се спријечити избацивањем слатких пића.

Честом конзумацијом сматра се све од једног и више пута дневно до једног и више пута недјељно. Особе које повремено пију заслађена пића, дакле једном мјесечно или рјеђе од једном недјељно, имале су и нешто више накупљеног масног ткива у јетри него особе које такве напитке не пију, преноси Б92.