Саобраћај се на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија по сувим и мјестимично влажним коловозима

Обратите пажњу на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина могући су одрони земље и камења на коловоз.

Из Ауто-мото савеза (АМС) Републике Српске скрећу пажњу на мјестимично смањену видљивост због магле у котлинама и дуж ријечних токова и савјетују максимално опрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу, те подсјећају да је у БиХ обавезно посједовање зимске опреме.

Данас је због минирања стијена планирана потпуна обустава саобраћаја на дионици пута од Шипова ка Купресу -Новом селу, у времену од 11.30 до 14.30 часова.

На путу Драксенић – Врбашка један – Врбашка два обустављен је саобраћај, а алтернативни правац је Градишка – Бањалука – Приједор – Козарска Дубица.

Проходна је дионица пута Водице – Врбашка један, поддионица Мраковица – Подградци.

Због радова измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Козарска Дубица – Драксенић – граница БиХ/Хрватске /Јасеновац/.

На дионици магистралног пута Бањалука -Рударска – Стари Мајдан измијењен је режим у одвијању саобраћаја због санације клизишта.

На магистралном путу Бањалука – Приједор, дионица од Верића до Ивањске, саобраћај је због радова потпуно обустављен у времену од 7.00 до 18.00 часова и преусмјерава се на привремену обилазницу, локални пут дионица Ламовита -Бистрица.

У току је изградња приступа новом царинском терминалу и кружне раскрснице на дионици магистралног пута Градишка – Нова Топола, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

С обзиром да је ријеч о веома фреквентном путном правцу, из АМС моле возаче да возе максимално опрезно и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

Због изградње кружне раскрснице измијењен је режим у одвијању саобраћаја на споју магистралних путева Кобаш – Дервента – Жировине и Дервента -Жировине – Врхови, па из АМС моле возаче да возе опрезније и да поштују постављену сигнализацију.

До краја године на магистралном путу Руданка – Добој један, ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута на коридору „Пет це“ од моста Руданка до тунела „Путниково брдо два“, измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

Због радова, измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Мостар – Невесиње, на дионици Бакрачуша – Невесиње.

На дионицама магистралног пута Лончари – Брчко, у рејону Крепшића и Вршани-Бијељина, рејон Чађавице због радова, саобраћај се од 7.00 до 16.00 часова одвија успорено, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила.

Због изградње мини хидроелектране измијењен је саобраћај и постављена је привремена сигнализација на дионици магистралног пута Котор Варош – Ободник.

На дионици магистралног пута Црна Ријека – граница Републике Српске -Угар измијењен је режим у одвијању саобраћаја због радова у тунелу „Угар“.

Ради извођења бушачко-минерских радова на магистралном путу Брод на Дрини – гранични прелаз Шћепан Поље, у времену од 8.00 до 16.00 повремене су обуставе саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања возила.

На том путу због бројних одрона и опасности од клизишта путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута на локалитету мјеста Војковићи, у Улици Друге сарајевске бригаде – Крупац, Улица Равногорска, у времену од 8.15 до 15.00 часова повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод-Оџак, у мјесту Клакар Доњи, у времену од 8.00 до 15.00 часова радним данима повремене су обуставе саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због радова на дионици регионалног пута Бистрица-Пале један и на дијелу регионалног пута Бистрица – Подграб један, измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

Због реконструкције дионице регионалног пута Језеро-Шипово саобраћај се повремено обуставља у времену од 7.00 до 17.00 часова, по потреби, у трајању до један час.

На дионици регионалног пута Добро Поље – Јажићи – Грајсољци измијењен је режим у одвијању саобраћаја због радова, као и на дионици регионалног пута Тедин Хан – граница Републике Српске – ФБиХ – Криж.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента-Подновље, у мјесту Горњи Божинци, у времену од 8.15 до 15.05 часова радним данима, повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

На дионици локалног пута Ланишта – Марковић поље, саобраћај се повремено обуставља у времену од 8.00 до 16.00 часова, у интервалима од 30 минута обуставе и 15 минута пуштања саобраћај збо деминирања терена на подручју локалне заједнице Ланишта.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина – Горња Вијака.

На снази је забрана за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на дионици регионалног пута Поље – Подновље, због оштећења коловоза.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона на надвожњаку на дионици магистралног пута Клашнице два – Шарговац у мјесту Трн.

На путним правцима гранични прелаз Брод – граница Републике Српске – ФБиХ – Каруше и граница ФБиХ/Републике Српске Станић Ријека – ауто-пут – Бањалука креће се превоз вангабаритног терета.

Возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених особа из пратње.

На подручју ФБиХ за данас је најављен почетак изградње пјешачке стазе у насељу Оловске Луке, на магистралном путу Олово – Кладањ па ће у времену од 7.00 до 16.00 часова возила саобраћати наизмјенично једном траком.

На магистралном путу Тузла – Калесија, због радова у тунелу „Чакловићи“, саобраћај се обуставља од 22.00 до 6.00 часова и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава.

Током дана, путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

Због радова у тунелу „Скела“ на магистралном путу Јајце – Доњи Вакуф током дана саобраћа се наизмјенично, једном траком, док се од 22.00 до 6.00 часова саобраћај обуставља и преусмјерава на обилазницу око тунела.

На дионици ауто-пута Подлугови – Сарајево сјевер због санационих радова на мосту саобраћа се двосмјерно, супротном траком од зоне радова.

У току су радови на магистралном путу Јабланица – Мостар, на дијелу од Комадиновог врела до моста Бегића и Беговића, због чега се од 8.00 до 16.00 часова саобраћа наизмјенично једном траком.

На граничним прелазима нема дужих задржавања.