Ктиторска слава Високих Дечана – Свети Стефан Дечански прослављена је Светом архијереском литургијом коју је у манастиру служио епископ рашко-призренски Теодосије у присуству мањег броја вјерника.

Владика Теодосије је извршио чин пресвлачења одежди Светог краља Стефана Дечанског, чије свете мошти сада красе нове одежде које су извезле монахиње манастира Жупа, код Никшића.

Владика је истакао да је велики благослов данас бити у манастиру Високи Дечани, захвалан свима који су учинили велику жртву и труд да дођу у условима у којима није ни лако ни безбједно доћи на ове просторе.

– Господ нас сабира у љубави његовој и наше сабрање на Светој литургији је слика оног нашег сабрања у царству небеском. Сва радост коју осећамо данас у душама својим, потиче од Господа, који је извор радости – рекао је владика.

Игуман манастира Високи Дечани, отац Сава Јањић је указао да је ово посебан дан за све вјернике, али и за ову светињу коју је саградио Свети краљ Стефан Дечански за којег је рекао да му је цијели живот био мученички и страдалнички, али да се он показао истинским слугом Божијим, у коме се заиста прославио Господ и ту благодат излива кроз своје свете мошти

– Такви су били бројни мученици кроз историју цркве Христове – истакао је игуман Сава.

Задужбину Светог Стефана Дечанског чувају 24 часа припадници италијанског контигента КФОР-а који су уз посебне мјере дозвољавали улазак у круг манастира само вјерницима који су имали потврду о вакцинацији.