Фото: Катера

Скупштина града Источно Сарајево данас је усвојила Нацрт буџета за наредну годину у износу од 12.541.560 КМ и донијела одлуку о формирању Јавног предузећа “Директне инвестиције града Источно Сарајево” /ДИГИС/ које ће купити 51 одсто удјела предузећа “Мофас”.

Одлука о формирању ДИГИС-а ступа на снагу од дана доношења, а директора би сутра требало да именује Надзорни одбор. Одборници су данас усвојили Статут предузећа и именовали три вршиоца дужности чланова Надзорног одбора.

Предузеће је регистровано за више дјелатности у областима производње, прераде и трговине.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је рекао да ће први корак новооснованог предузећа бити преузимање власничког удјела од 51 одсто у предузећу “Мофас” јер су сада створени услови да не иде у стечај.

Он је рекао да је Влада Републике Српске дозначила два милиона КМ за куповину 51 одсто удјела у предузећу “Мофас” и да на тај начин сачувају 60 радних мјеста и веома вриједну имовину у центру града.

На данашњој сједници усвојен је Нацрт ребаланса буџета за 2021. годину од 14.867.193 КМ, гдје имају повећање у односу на први ребаланс око милион КМ, што је највећим дијелом узроковано повећањем средстава од ПДВ-а и два милиона КМ која ће бити усмјерена у куповину 51 одсто предузећа “Мофас”.

Када је ријеч о Нацрту буџета за 2022. годину, Ћосић је рекао да је планирано око милион КМ за пројекте попут водоснабдијевања у општини Источно Ново Сарајево, изградње објекта у Мокром у сарадњи са општином Пале, реконструкцију главне улице на Сокоцу, парка великана српског здравства у кругу Болнице “Србија” и меморијалног комплекса посвећеног Србима цивилима страдалим у Првом и Другом свјетском раду и одбрамбено-отаџбинском рату.

Он је навео да је планирано да у општини Источни Старио Град раде на изградњи центра за обуку ватрогасаца, а у општини Трново планирано је 2.000 КМ за изградњу ватрогасног дома.

Настојаће се, каже, да као подршка буду што присутнији у сваком сегменту живота грађана, прије свега кроз рад на инфраструктури.

Скупштина града данас је усвојила информацију о заштити животне средине, а Градска управа ће у буџету за идућу годину издвојити 150.000 КМ које ће удружити са општинама како би се средиле три депоније на подручју Рогатице, Пала и Трнова.

Он је нагласио да су информацијом о стању у области медија жељели да скрену пажњу на тренутни напредак Радио-телевизије Источно Сарајево, уважавајући и остале медије који дјелују на подручју града.

Усвојена је и Информација о Свјетском првенству у аматерском бициклизму које је недавно одржано у овом граду, а Ћосић је навео да су већ видљиви позитивни ефекти тог глобалног спортског догађаја на имиџ Источног Сарајева и да ће се показати и у области туризма.

Говорећи о нападима на њега од “неких центара за истраживачко новинарство из Сарајева” због куповине аутомобила “шкода октавија” вриједности 84.000 КМ са ПДВ-ом, Ћосић је подсјетио да је ова градска управа 2009. године купила за 109.000 КМ “ауди А6” и продала га прошле године за 14.000 КМ и нико није о томе писао.

“О куповини `шкоде октавије` пишу ти страшни центри за истраживачко новинарство који долазе из Федерације БиХ и имају подршку од разних амбасада, а циљ је да онај ко говори о 156 улица у Сарајеву чији су називи промијењени, о двије табле у Васе Мискина и Вјећници, онај ко не да плочу са именом Ратка Младића, њега треба оцрнити и направити криминалцем”, истакао је Ћосић, те све то назвао представом за јавност којом га покушавају оцрнити.

Ћосић је истакао да “шкоду октавију” није купио себи већ ће служити и за потребе Градске управе, да треба видјети шта возе и други градоначелници.

“Очито је да треба искористити један центар за истраживачко новинарство, други, трећи који добија баснословне новце да ме етикетирају као криминалца, а ја то не дозвољавам, јер знам како је ишао процес куповине тог возила”, рекао је Ћосић.

За постављање плоче страдалим Србима на Казанима у Сарајеву без адекватних обиљежја, Ћосић је рекао да је то трагично и нада се да ће до половине идуће године на врху Требевића поставити велику заставу од 40 метара, освијетљену, која ће обиљежавати Републику Српску и никога неће вријеђати.

“Као што на Хуму у Сарајеву има велика застава БиХ, што је сасвим исправно, тако ће бити ова на Требевићу”, рекао је Ћосић и подсјетио да је у плану и изградња споменика жртвама Нато бомбардовања, споменик Републици Српској у Палама.