Фото: СРНА

До краја новембра биће коначан приједлог реформи наставног плана у гимназијама у Српској, а од септембра идуће године биће програм и за први разред гимназије, казао је Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода РС – за независне.цом

„План реформи гимназија у РС подразумијева који су то предмети у којем смијеру, али и колико би на седмичном нивоу ученици имали часова“, казао је Дамјановић.

Додао је да, када Министарство просвјете и културе РС прихвати наставни план, онда имају довољно времена да ураде програм за први разред, који би био примјењив од наредне школске године.

„Поред редовних предмета, у плану је да се уведе неколико факултативних програма као што су безбједносна култура и медијска писменост“, казао је Дамјановић и додао да су разговарали на који начин би била организована велика матура по завршетку гимназије.

Истиче да је било и приједлога да се уведе и нови смијер спортска гимназија, али, како каже, у нашим условима појам спортска гимназија је апстрактан.

Додао је да је циљ реформи да гимназија буде по мјери ученика, али, како каже, све ће урадити да те реформе не буду на штету наставног кадра.

Према његовим ријечима, потреба за новом реформом гимназија у Републици Српској и те како постоји, јер се 10 година нису мијењали планови, а биле су само неке козметичке промјене.

„У посљедњих 10 година дошло је до промјена, поготово у информационим технологијама, у начину извођења наставе, тако да све то морамо да узмемо у обзир“, закључио је Дамјановић.

Вита Малешевић, директорица Гимназије у Бањалуци, истиче да су планом реформи предвиђена два нова предмета, безбједносна култура и медијска писменост.

Истиче да је потребна реформа гимназија у РС, јер деценију гимназије раде по садашњем програму.

„То је јако битна ствар, јер остале средње школе скоро сваке године добијају интересантније смијерове за ученике него што их има гимназија. Ми годинама уназад имамо класичне опште смијерове“, каже Малешевићева и истиче да је потребно увести савремено градиво за ђаке.

Како каже, планом реформи омогућен је ђацима и изборни предмет у завршним разредима.

Из Министарства просвјете и културе РС казали су да је Републички педагошки завод у претходном периоду реализовао састанак са директорима гимназија у Републици Српској.

„Циљ састанка био је упознати директоре са реализованим активностима у оквиру реформе за протекли период и планираним активностима у току 2021. године за реформу гимназија и прикупити мишљења васпитно-образовних радника о реформи гимназија“, истичу из ресорног министарства.

Додају да очекује да им Завод приједлог наставног плана достави до децембра.

„Циљ је да се развије флексибилан наставни план и програм који омогућује изборне предмете у завршним разредима и даје могућност школи да самостално креира одређени дио програма до 20 одсто“, закључили су из Министарства.