Процењује се да једна трећина пацијената са ЦОВИД инфекцијом има кашаљ са секретом. Кашаљ је уобичајени симптом који прати болести дисајних путева. Може бити суви или кашаљ са секретом (продуктивни). У оба случаја, уколико се не ублажи чини да се осећате веома уморно. Разговарали смо са Доц. др Миодрагом Вукчевићем, начелником пулмологије како помоћи пацијентима са пулмолошким тегобама и како се решити кашља.

Постоје методе које могу помоћи да контролишете кашаљ да би сте се осећали боље. Контролисано кашљање и лежање у различитим положајима може да елиминише секрет из ваших плућа. Кашаљ нормално штити плућа, избацује све штетне иритансе (вирусе, бактерије, полен, прашину и др.) из плућа. Секрет штити унутрашња ткива и помаже да се заштитимо од инфекције. Истовремено, он садржи антитела која помажу да се развије имунитет који ће помоћи у борби против инфекција – објашњава Доц. др Вукчевић.

Секрет је обично бистар, али може да буде и беличаст, жућкаст или друге боје. Може да варира од течне до густе, лепљиве течности. Када сте болесни, имате инфекцију, секрет је беличасте или жућкасте боје, замућен протеинима и белим крвним зрнцима које тело ослобађа у борби против вируса. Зеленкасти секрет указује на бактеријску инфекцију, а црни или тамно смеђи се обично јавља код пушача или особа које имају неку болест плућа. Инфекције могу изазвати суви кашаљ кад су плућа иритирана, овај кашаљ би требало брзо да прође током вашег опоравка. Такође, кашаљ је један од симптома Цовид инфекције, током које су најучесталији симптоми умор, малаксалост, недостатак даха, бол у мишићима, бол у грудима, кашаљ, несаница, дијареја, а после прележане инфекције, пацијенти се жале на умор, недостатак даха, бол у зглобовима и грудима. Нови Делта сој корона вируса носи са собом симптоме који су слични прехлади и грипу, као што су цурење носа, главобоља и бол у грлу. Такође, кашаљ може да буде присутан чак и неколико месеци од прележане инфекције и да буде фрустрирајући.

Шта саветујете пацијентима?

Доц. др Вукчевић напомиње – када се инфекција ЦОВИД-19 развије у тежу форму, плућа отекну, пуне се течношћу, брзо долази до инфекције тј. упале плућа. Ствара се прекомерна количина секрета која доводи до продуктивног кашља. Уклањање секрета ће помоћи да се бактерије и вируси избаце из организма, да боље дишете и побољшате квалитет живота. Саветује се терапија витамини Ц и Д, цинк, прополис и Н-ацетилцистеин (НАЦ) као подршка имунитету оболеле особе. У опоравку, се саветује полако враћање свакодневним активностима, плућна рехабилитација, благе вежбе прописане од физијатра.

Такође, уколико особа кашље препоручујем PropoMucil® прашак који садржи неалареген прополис, обогаћен полифенолима и Н-ацетилцистеин (НАЦ). Природни антимикробик у производу PropoMucil® помажу да се елиминишу вируси и бактерије чиме се смањује ризик и учесталост инфекција. Истовремено разлаже секрет и олакшава искашљавање. Важно је користити PropoMucil® и после прележане ЦОВИД инфекције јер смањује учесталост и тежину симптома инфекције, помаже јачању имунитета и делује као антиоксиданс у борби против штетних радикала. Због тога својим пацијентима, било да су у питању деца или одрасли, након прележане Цовид инфекције уз витамине, препоручујем да узимају, две PropoMucil® кесице на дан. Чиста плућа и јачи имунитет изузетно су важни у периоду опоравка, препоручује Доц. др Вукчевић.