Продавнице у Уједињеном Краљевству би за Божић могле да остану без вина и другог алкохолног пића јер нема довољно возача за доставу.

Наиме, Британско удружење за трговину вином и алкохолним пићима (WТСА) послало је писмо министру саобраћаја Гранту Шапсу у којем је упозорило на недостатак возача.

Писмо је потписало 48 чланова удружења, пише ЦНН.

Ово је хитна ситуација за наше компаније и императив је да влада што пре предузме кораке како би пре Божића умањила проблем недостатка возача – наводи се у писму.

WТСА је такође позвала власти да за годину дана продуже привремену визу за возаче из иностранства.

– Већ се суочавамо с великим кашњењима у роковима испоруке вина и других алкохолних пића, а то повећава трошкове и британским купцима смањује избор – навео је Мајлс Бил, извршни директор WСТА.

Према истраживању британског парламента, 2019. године 54 одсто одраслих у Енглеској изјавило је да пије алкохол барем једном недељно.

WСТА је казала да неким њеним компанијама треба и до пет пута дуже да увезу вино и жестока пића него пре годину дана.

Влада Уједињеног Краљевства је саопштила да не очекује поремећај у снабдевању алкохолом овог Божића.

– Влада је брзо реаговала како би се ухватила у коштац с изазовима у ланцима снабдевања, до којих је дошло због потешкоћа на глобалном нивоу, укључујући пандемију и недостатак возача – рекао је портпарол владе.

Супермаркети у Британији већ месецима имају проблема с снабдевањом због пандемије и недостатка радника након Брегзита.

Влада је издала 5000 привремених виза за стране возаче, али је Британско удружење превозника рекло да је Британији потребно још 100.000 њих како би се задовољиле потребе тржишта.