Српски политичар и народни посланик Милутин Мркоњић преминуо је у Београду у 79. години, након што му се здравствено стање нагло погоршало.

Последњу деценију његовог живота обележила је љубав са певачицом народне музике Аном Бекутом , која је до последњег тренутка била уз њега, а претходно је био у браку са супругом Драганом, од које се никад није званично развео.

Мрка је био изузетно посвећен породици, а мада нема своју биолошку децу, он је у једном од последњих интервјуа посаветовао младе да што пре ступе у брак.

– Стварајте породицу! Младим абих поручио да се пре свега држе породице. Нека је оснују што пре могу, без обзира на околности. Не налазе се џентлмени старог кова само у старијим генерацијама, има их и међу младима. Нажалост, и пре короне је дошло до отуђења међу младим нараштајима. Сувише времена и пажње одлази на нове технологије и зближавање постаје све теже. Није нека велика мудрост затворити се у четири зида и лупати по тастатури. Садашња ситуација није најповољнија, али генерално треба бити искрен у односима с људима, дати им и примити љубав. Па шта буде – нека буде – поручио је Милутин Мркоњић тада.

Да подсетимо, Милутин Мркоњић дипломирао је 1971. године на Грађевинском факултету у Београду. По завршетку факултета радио је у Бироу за студије и пројектовање железница, а од 1974. године био је руководилац Сектора за пројектовање. Године 1977. запослио се у Центру за истраживање и пројектовање, а његовим спајањем са Саобраћајним институтом постаје његов директор.

Био је руководилац обнове Србије испред Владе Србије после НАТО бомбардовања 1999. године.

Био је потпредседник Народне скупштине Републике Србије од 8. маја 2007. године. Након што је председник Скупштине Томислав Николић поднео оставку, Мркоњић је преузео председавање седницама Скупштине као најстарији од потпредседника, до избора новог председника Оливера Дулића 23. маја 2007. Пред Мркоњићем је Влада Републике Србије положила заклетву 15. маја 2007. године.

На изборима за председника Србије, јануара 2008. године, био је кандидат СПС-а и освојио је око 6% гласова. Успостављањем коалиције Демократска странка-Социјалистичка партија Србије, јула 2008, Мркоњић бива изабран за министра инфраструктуре у новој српској Влади коју је формирао Мирко Цветковић.

У Влади која је формирана након избора у мају 2012. године, Милутин Мркоњић је обављао функцију министра саобраћаја до реконструкције која је завршена 2. септембра 2013. године. На том месту га је заменио страначки колега Александар Антић.