Руски председник Владимир Путин рекао је да га не брине све већа војна моћ Кине јер су везе два стара комунистичка ривала сада на највишем нивоу.

Путин је на инвестиционом самиту у Москви рекао да су Америка и њихова хиперсонична оружја стварна претња по све, пренео је Блумберг.

„Зашто би нас брино све већи потенцијал нашег најближег суседа са којим имамо билатералне односе на највишем нивоу. Видели смо реакцију наших америчких партнера на то, али му знамо да су САД у благој предности када је реч о развоју хиперсоничног оружја“.

Путин је, међутим, поручио да је Русија развила хиперсонично оружје са максималном брзином од 9 маха као „неопходан“ одговор на „акције Запада“.

„Већ смо успешно спровели тестове и од почетка године ћемо имати у употреби поморски хиперсонични пројектил од девет маха“, рекао је он.

Раша тудеј наводи да иако није поменуо о ком оружју је реч, да је највероватније у питању Циркон, прва хиперсонична крстарећа ракета.

„Сада је изузетно важно да развијемо и применимо технологије које су неопходне за стварање нових хиперсоничних система наоружања, ласера и роботских система који ће моћи ефикасно да одговоре на потенцијалне војне претње и тако додатно ојачају безбедност наше земље“, рекао је Путин.

Путин је упозорио и да ће Русија бити принуђена да реагује ако НАТО пређе њене „црвене линије“ у вези са Украјином.

Руски председник је рекао да се нада како ће здрав разум превладати на свим странама, али и жели да НАТО буде свестан забринутости Русије у погледу сопствене безбедности, а у вези са Украјином.

„Стварање таквих претњи (у Украјини) представља црвене линије за нас. Али надам се да до тога неће доћи. Надам се да ће превладати осећај здравог разума и одговорности, како код наше две земље, тако и код светске заједнице“, изјавио је Путин.

Путин је рекао и да још увек није одлучио да ли ће се кандидовати.