Фото: Н1

Да ли је потребно да функционери прије кандидовања или именовања на јавне функције прођу тест на дрогу и психолошку процјену љекара или је ријеч о популистичким захтијевима појединих опозиционих политичара?

Након што је код помоћника Генералног секретара Владе Републике Српске, Марка Шукала, приликом рације у једном бањалучком локалу пронађена дрога, а он разријешен дужности и искључен из СНСД, народни посланик Небојша Вукановић је покренуо иницијативу да се сви званичници тестирају на наркотике.

Вукановић се претходно и сам тестирао на десет врста наркотика и резултате тестирања јавно објавио.

Његову иницијативу су прихватили предсједници ПДП и СПС, Бранислав Бореновић и Горан Селак, те народни посланици СПС, Максим Скоко и Саво Вулић, који су, такође, објелоданили свој негативан резултат.

Шеф Клуба посланика СДП у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Саша Магазиновић отишао је корак даље, па је прије више од мјесец дана упутио иницијативу Колегију ПД ПСБиХ за увођење обавезног љекарског прегледа за изабране и именоване званичнике у институцијама БиХ, који подразумијева посебно тестирање ментално психолошке способности за обављање јавних функција, као и тестирање на психоактивне супстанце.

О његовој иницијативи расправљаће се 14. децембра на сједници Представничког дома ПС БиХ, а Српскаинфо је питала поједине посланике шта мисле о Магазиновићевом приједлогу.

Посланици из Републике Српске су подсјетили да неће учествовати на заказаној сједници јер се и даље придржавају ранијих закључака Народне скупштине РС о не доношењу одлука на нивоу БиХ док се не укине спорни „Инцков закон“.

Шефица Клуба посланика СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Сњежана Новаковић Бурсаћ истиче да Магазиновићева иницијатива није вриједна коментара.

Она додаје да је ријеч о популистичкој иницијативи која је потпуно бесмислена.

– Сви ми подлијежемо разноразним периодичним прегледима у склопу послова којима се бавимо, тако да је ова иницијатива усмјерена само на изабране и именоване врло малициозна и не вриједи је коментарисати, посебно када се има на уму да је настала у склопу вулгарних напада на господина Милорада Додика, готово сигурно у недостатку квалитетних аргумената – истиче Бурсаћева.

Посланица ПДП у ПД ПСБиХ, Мира Пекић, међутим, не дијели исти став.

Она каже да би прије пет или десет година овакву иницијативу сматрала популистичким потезом, али данас не мисли тако.

– Прије пет година бих вам рекла да посланици и изабрани функционери испуњавају све критерије који су нужни да би обављали функцију на коју су изабрани – истиче Пекићева.

Додаје да смо, међутим, задњих година постали свједоци да и није баш тако, посебно ако се прате сједнице парламената, било Народне скупштине Републике Српске, Представничког дома ПС БиХ или нека друга.

– Непримјерене ријечи и говор мржње постали су дио скоро сваке сједнице због чега не можемо, а да се не запитамо, да ли ти политичари имају проблем у својим главама или је њихов наступ намјерно такав да би се испровоцирала јавност – каже Пекићева.

Она додаје да је често веома тешко одредити шта је стварни циљ таквих наступа и перформанса који се праве у скупштинским салама, па љекарско увјерење не би била лоша идеја. Пекићева истиче да иницијатива можда јесте дијелом популистичка, али гледајући на политичку сцену и догађаје задњих година, може се рећи да је Магазиновићева идеја „можда и оправдана“.

Замјеница предсједавајућег Клуба посланика Наша странка, Аида Баручија, поздравља Магазиновићеву иницјативу те поручује да ће она има подршку посланика њене странке у ПД ПСБиХ.

– Не слажем се са оцјенама да је Магазиновићева иницијатива нека врста популистичког потеза, већ напротив, то је нешто што се показало неопходним. Свједоци смо да је у претходном периоду забиљежено неколико случајева да је код припадника различитих политичких опција пронађена дрога. То нам говори да је Магазиновићева иницијатива оправдана и ја ћу гласати за њу, као и моје колеге из странке. Видјећемо како ће остали посланици гласати – истиче Баручија.

Шта предвиђа иницијатива

Образлажући своју иницијативу, Магазиновић наводи да данашње законодавство предвиђа да су државни службеници и намјештеници при заснивању радног односа обавезни извршити љекарски преглед. Међутим, како додаје он, таква законска обавеза не постоји за особе које обављају највише јавне функције.

– Тако, на примјер, министри, њихови замјеници, посланици и многи други нису прошли ни основне љекарске прегледе. Сматрајући да особе које обављају најодговорније јавне функције пред законом морају бити једнаке са свим осталим грађанима, иницирам дефинисање законодавног оквира како би се ова неједнакост исправила, али не само то – наводи Магазиновић.

Он у иницијативи још додаје да, с обзиром на то да се ради о изузетно одговорним јавним функцијама, значајним за ширу друштвену заједницу, па и државу у цјелини, сматра да особе на најодговорнијим позицијама требају бити у сваком смислу, па и здравственом, способне да их обављају.

Магазиновић тражи да се, поред љекарског прегледа, стави акцент и на обавезно тестирање ментално психолошких способности за обављање јавних функција, али и тестирање на кориштење психоактивних супстанци.

Он тврди да овом иницијативом не таргетира нити једног појединца или групу у смислу да су ментално или психолошки недорасли позицијама на којима се налазе, нити да је било који појединац или група договарала, преговарала или донијела неку одлуку под утицајем дроге.

Сврха иницијативе је, наводи Магазиновић, да се онемогући да у будућности најважније јавне функције обнашају они који нису успешно прошли љекарски преглед, тест ментално-психолошке способности и тест на кориштење психоактивних супстанци.