Предстојећи контакти председника Русије и Америке, Владимира Путина и Џозефа Бајдена, допринеће стабилизацији билатералних односа и смиривању прилично узавреле ситуације у Европи и свету, оценио је руски амбасадор у Америци Анатолиј Антонов.

Антонов је додао да Русија чини све како би спречила драматичну ескалацију напетости у Европи, без обзира што се могу чути оптужбе на њен рачун о распиривању војног сукоба.

Русија не жели рат и чини све што је у њеној моћи да не допусти драматичну ескалацију напетости, истиче Антонов.

Раније јуче помоћник руског председника Јуриј Ушаков изјавио је да би теме предстојећег разговора председника Русије и Америке могле тицати решавања проблема постизања правних споразума који искључују даље ширење НАТО-а на Исток, као и распоређивање оружаних система који су претња за Русију.

Нема напретка по питању дипломатских мисија

Амбасадор није упознат да има било каквог напретка по питању виза за дипломате о чему пишу амерички медији.

Како каже, за сада нема решења тог проблема.

„Одржавамо консултације са САД, у сталном смо контакту, покушавамо да нађемо решење и олакшамо живот руским дипломатама у Вашингтону али за сада ништа нисмо постигли“, рекао је Антонов новинарима.

Раније данас „Вашингтон пост“ је објавио, позивајући се на америчке изворе упознате са ситуацијом, да су амерички и руски званичници током састанка у Бечу 17. новембра постигли оквирни договор о издавању виза запосленима у амбасадама две земље и да су се договорили да на новом састанку у децембру израде споразум.

У Москви је та вест демантована.

С тим у вези, Антонов је рекао да Русија предлаже Вашингтону да се пониште санкције према руским дипломатским представништвима, као и да је спремна да реципрочно одговори на такав потез.

Подсетимо, Антонов је раније саопштио да ће 30. јануара Америку напустити група од 27 руских дипломата, као и да ће још једна иста таква група САД напустити 30. јуна.

Након тога је портпаролка Стејт департмента Џалина Портер изјавила да се руске дипломате не протерују из САД и да ће Москва моћи да постави друге дипломате уместо оних који ће морати да напусте земљу.

Русија је узвратила истом мером.