Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће коначну одлуку о руднику у долини Јадра донијети грађани.

– Нећемо доностити никакве нове одлуке што се тиче коначног постојања руднка. Ту одлуку ћете донијети ви. Само хоћу да имате све информације, и по том питању ћемо помоћи и никоме нећемо дозволити да вас вара, обмањује, већ ћемо да гледамо да помогнемо, али ништа више од тога – рекао је Вучић мјештанима долине Јадра послије двоипочасовног разговора у Горњим Недељицама код Лознице.

Он је истакао да мјештани 12 села јадарског краја, који су забринути због истраживања која врши компанија „Рио Тинто“, највише страхују због депоније која се прави између Јадра и Корените.

– Ја могу да обећам, разговараћемо и видети уговорне обавезе према „Рио Тинту“. Тражићемо од „Рио Тинта“ да се јаловиште склони. Не може да се рачуна на профит, већ и на здравље људи, њихов останак. Бићемо чврсти. Земљу вам не узима држава. Земљу сте продавали ви приватној компанији „Рио Тинто“ и држава ту никога није оштетила. За то држава није одговорна – рекао је Вучић.

Он је нагласио да Закон о експропријацији нема везе са „Рио Тинтом“, да је у складу са Уставом, али и да има норми које му се не допадају, као што су кратки рокови за реаговање грађана на експропријацију њихове имовине.

– Пошто Закон о експропријацији није противуставан, али крајњи рок за мој потпис је 10. децембар – предлажем да се направи предлог закона о изменама и допунама старог закона, да га усвојимо до краја године, и да тако вратимо стари Закон о експропријацији – рекао је предсједник Вучић.

Вучић је мјештанима на скупу у Горњим Недељицама рекао да ће се таквом идејом изаћи до понедјељка.

Он је навео да ће у фабрикама „Адијент“ и „Минт“ бити запослено око 2.000 људи, да је држава пуно уложила у тај крај и да ће наставити да улаже.

Вучић је навео је Лозница прије била уништена, да је остала без фабрике „Вискоза“, да су биле уништене и друге фабрике, као и Бања Ковиљача, а да су путеви у лошем стању.

– Ми смо довели „Адијент“ и „Минт“, а само у Тршић смо уложили четири милиона евра. Нема пута који нисмо изградили – навео је Вучић.

Он је додао и да нико није чак ни причао о ауто-путу у том дијелу Србије и подсјетио да се сада гради брза саобраћајнице од Шапца до Лознице.