Новчанице на које су сви већ навикли у Еврозони, а и шире, доживјеће редизајнирање.

Наиме, предсједница Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард затражила је од 19 стручњака из чланица Еврозоне, по једног из сваке земље, да до 2024. године изаберу нови дизајн новчаница те валуте, пише Тхе Телеграпх.

Тренутно се на новчаницама налазе прозори, врата и мостови.

ЕЦБ каже да су базирани на различитим епохама и стиловима.

Нови дизајн ће осмислити панел савјетника који ће бити саздан од експерата из многих подручја – од умјетника и дизајнера до физичара и археолога, а новчаницама ће се промијенити изглед како би постале приступачније Европљанима свих старосних група и култура.

Након што панел осмисли нова визуелна рјешења, ЕЦБ ће их дати на јавну расправу. Услиједиће конкурс након којег ће се одржати додатне консултације, а коначну одлуку о изгледу нових евро новчаница донијеће Управно вијеће ЕЦБ-а, тијело које иначе доноси одлуке о каматним стопама и сличним питањима.

Новчанице се неће укинути

Одлука о редизајну долази након што је одлука ЕЦБ-а о могућности имплементације новог дигиталног евра забринула многе и потенцијално наговијестила смрт физичког новца.

Лагардова је нагласила да се новчанице неће укинути.

„Новчанице остају. Оне су тактилни и видљиви симбол заједничке Европе, поготово у временима кризе, а још су увијек изузетно тражене. Након 20 година, вријеме за ревизију изгледа наших новчаница како бисмо их учинили приступачнијима Европљанима свих старосних група и култура“, рекла је Лагардова.

Тренутно је у оптицају 27,6 милијарди евро новчаница које вриједе више од 1,5 билиона евра.

Највише је новчаница од 50 евра, којих има 13,4 милијарди, а слиједе их новчанице од 20 евра, којих има 4,5 милијарди. Новчаница од 100 евра има двије милијарде, а исто је толико и новчаница од 10 и пет евра. Новчанице од 200 и 500 су рјеђе, а сваких има по једну милијарду.

Централне банке земаља Еврозоне престале су 2019. године да издају новчанице од 500 евра јер је постојала бојазан да их криминалци користе за ефикасно пребацивање великих количина готовине.