Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да Република Српска позива на дијалог у БиХ, али да је за то потребно да имате партнере, који желе да разговарају.

„Што се тиче Хравата у БиХ ми смо добили јасне поруке да су они спремни да разговарају о сваком важном питању, али кад је ријеч о бошњачким политичарима, лидер СДА Бакир Изетбеговић је рекао да ентитети немају о чему да причају“, навела је Цвијановићева.

Цвијановићева је навела да су ентитети као категорија верификовани Дејтонским споразумом, те да Република Српска на себи носи 75 одсто надлежности само за питање европских интеграција, што довољно говори колико је апсурдан такав став бошњачке стране.

„У овој држави треба да причају сви нивои власти, представници свих народа. То је концепт који ми заговарамо и одмах се ту не слажемо. Ми желимо да причамо, они не. С друге стране, у жељи да не причају, позивају на санкције Републици Српској, што никад није донијело никакву корист БиХ нити ће донијети“, рекла је Цвијановићева за РТРС.

Према њеним ријечима, санкције на које позивају у Сарајеву ствар су немоћи или недостатка жеље да сједе и разговарају о одређеним питањима са људима с којима тврде да желе да живе заједно.

„За мене је то врло јасна ствар. Овдје се треба вратити настојањима да се оживи било какав разговар у БиХ, јер би тај разговор могао да нас доведе до одређеног рјешења“, сматра Цвијановићева.

Цвијановићева је навела да без дијалога сваки ниво власти мора да размишља о томе на који начин да се заштити и да омогући инвестиције, да омогући да нико никога не блокира, као што је сада случај у Сарајеву гдје се блокирају заједничке инвестиције Српске и Србије.

Говорећи о дипломатској активности Републике Српске, Цвијановићева је навела да је то добра прилика да се разговара о свему ономе што јесу проблеми БиХ и да се коначно појасни гдје се то БиХ налази.

„Презентујем оно што јесу наши ставови, и онда видите да има и оних који не пријете санкцијама, већ разумију да су овдје проблеми системске природе, да не можете само да отпужите Републику Српску или Милорада Додика за нешто и кажете да ствари не би биле такве да ми о њима не говоримо. Било би и горе“, нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да на овај начин Република Српска бар нуди руку да се разговара и договара о одређеним стварима.

„Циљ је да видимо на који начин можемо да се структуришемо у оквиру БиХ, а да се свако тамо осјећа комотно. Јер чињеница је да се сад не осјећа комотно. Погледаје само дипломатску офанзиву у којој долазе представник САД и ЕУ, да разговарају са лидерима политичких партија Хрвата и Бошњака како треба да изгледа изборни закон“, навела је Цвијановићева.

Она је истакла да би било нормално да овдје сједе Срби, Хрвати, Бошњаци и остали, представници свих нивоа власти и разних институција и разговарају о свим темама, од крупних политичких питања до оних економских.

„Која је логика заштите, чувања државе у којој нико ни с ким не прича, него морају да дођу странци да вас укључе у процес разговара? Кад први пут дођу и кажу `ријешите тај проблем сами`, он ће бити ријешен“, тврди Цвијановићева.

Цвијановићева је навела да многи званичници разумију да суштински проблем није оно о чему се без престанка прича из политичког Сарајева, него да су ти проблеми далеко дубљи и да БиХ има своје специфичности и упоредива је само са децентрализованим системима.

Цвијановићева сматра да је посљедња криза у БиХ привукла додатну пажњу међународног фактора који је ишао логиком да ће се људи временом уморити од указивања на одређене девијације.

„Држали су овдје међународне представнике, првенствено ОХР који ничему не служи осим прављењу проблема. Нико од нас не спори чињеницу да то јесте дејтонска категорија, али је чињеница да су се сви високи представници понашали далеко изван онога што им је мандат дозволио, да су наметали измјене закона, чак и устава ентитета, чиме су нелегално мијењали систем“, указала је Цвијановићева.

Данас смо, тврди Цвијановићева, у ситуацији да БиХ у Уставу има написану једну ствар, док је у институционалној пракси нешто сасвим друго.

„Како може да напредује земља која је тако у раскораку? Немогуће је да напредује и опстане“, нагласила је предсједник Српске.

Цвијановићева је навела да разумије да је онима који су више од 20 година заговарали концепт централизоване државе, сада тешко да изађу и кажу да је тај концепт пропао.

„Ми од њих ни не тражимо да кажу да је тај концепт пропао, него тражимо да помогну да дођемо до рјешења која ће бити одржива за све“, тврди Цвијановићева.

Предсједник Српске истиче да ово није игра мачке и миша, у којој неко треба да изађе као побједник, а неко као поражен.

„Ово је ствар политичког разговора и политичких акција у којима сви треба да изађу као побједници јер ће имати формулу на основу које ће моћи да функцинишу без оспоравања и да омогуће својим институцијама да постижу резултате који се од њих очекују“, нагласила је Цвијановићева.