Фото: Б.Радоњић

Недавно је ЈЗУ Завод за форензичку психијатрију Соколац обиљежио пет година од пријема првих пацијената. У установи тренутно борави 129 пацијената са тенденцијом пораста овог броја до краја године.

Вршилац дужности директора Бојан Копривица истиче да је повећање броја пацијената веома битно за ову установу која се сама финансира и најавио да од наредне године Завод за форензичку психијатрију прелази на трезорски систем, односно Буџет Републике Српске.

– Пацијенти су до сада били распоређени на три мушка и једно женско одјељење, међутим због повећаног броја пацијената, прије пар дана отворено је ново мушко одјељење, које је покривено са пратећом опремом, као и медицинским кадром. Имамо докторе који се већ враћају са специјализација и то нам је на почетку био и циљ, да школујемо наш кадар. Новоформирано одјељење води доктор који се управо вратио са специјализације и надам се да ће се успјешно радити, као и на осталим одјељењима до сада – навео је Копривица.

Пандемија вируса корона утицала је на рад и ове установе, па је због настале ситуације организовано једно изолационо одјељење, кроз који пролазе пацијенти који су због одређених разлога били смјештени у другим установама.

– При повратку у наш Завод, пацијенти бораве у изолационом одјељењу од седам до петнаест дана, зависно да ли су позитивни или негативни на вирус корона, а потом се враћају на одјељење са кога су раније изашли. Такође, сваки нови пријем изолујемо по седам дана, да не би имали проблема остали пацијенти ако би били заједно у одјељењима. Ковид одјељења ће постојати све док се не оконча проблем око актуелног вируса. У вези с тим, у наредном периоду кренућемо са вакцинацијом пацијената. Код нас је сложена ситуација, јер је неопходно да за вакцину дају сагласност старатељи, као и центри за социјални рад. Прикупили смо документацију до сада за отприлике 60 пацијената који ће до почетка наредне године бити вакцинисани, док је крајњи циљ да сви пацијенти буду имунизовани у што скоријем року – најавио је Копривица.

Он је посебно нагласио да ова установа годинама уназад позитивно послује и истакао да је успјешно завршен пројекат финансиран од стране Вијећа Европе и Европске уније.

Поменути пројекат подразумијева свеобухватно планирање бриге за форензичке пацијенте од пријема до отпуста. Урађен је практикум за форензичко особље, које ће кренути са обукама од јануара. Ово је други пројекат, а већ од сљедеће године ћемо поново учествовати са Вијећем Европе и канцеларијом Европске уније у Босни и Херцеговини на новим пројектима, гдје оспособљавамо наше медицинаре за рад у форензичким установама – рекао је Копривица.

Фото: Б.Радоњић

Копривица је нагласио да је у оквиру Завода за форензичку психијатрију формирана зубна амбуланта, којом руководи доктор стоматологије, а у припреми је и очни кабинет који ће почети са радом крајем децембра.

– Желимо да на једном мјесту направимо поликлинику, да пацијенти што мање излазе из наше установе поготово због пандемије, да сви специјалисти долазе овдје и да направимо праву клинику односно болницу, која не постоји у Босни и Херцеговини. Лабораторија већ успјешно ради више од годину дана, тако да са тог аспекта унапређујемо поликлинички дио – додао је он.

Он је подсјетио да је сарадња ове установе успостављена са ЈЗУ Болница „Србија“ и Универзитетском болницом у Фочи, у које се пацијенти шаљу на лијечење или одређене претраге у зависности од њихових здравствених потреба.

Копривица је додао да се у радно-окупационој терапији проширио простор и направљен је један мањи биоскоп за пацијенте, као и да је повећан број књига у бибилиотеци, која садржи око 4.500 наслова.

Шеф одсјека за рехабилитацију Николина Рајић појаснила је да се одсјек састоји из два дијела, креативне радионице и рекреативне терапије.

– Радно окупациона терапија као дио лијечења, обухвата све мануелне, креативне, рекреативне, едукативне и остале активности, са циљем постизања и побољшања одређене физичке и менталне функције пацијента. Тренутно правимо новогодишње и божићне икебане за продају и припремамо се за Новогодишњи базар, који ће бити организован крајем децембра у Сопортској дворани у Сокоцу. Радове представљамо путем друштвених мрежа и имамо велики број наручених радова – додала је Рајићева.

У Завод за форензичку психијатрију Соколац први пацијенти су примљени 5. децембра 2016. године, који су у моменту почињења кривичних дјела били у стању смањене урачунљивости или под утицајем било каквих опијата и којима је стручна помоћ неопходна.