Дугогодишњи функционер СДС-а Милован Бјелица сматра да је велика штета што није успостављено српско јединство на засједању Народне скупштине Републике Српске, те истиче да би, да је имао прилику, сигурно гласао за изворни Дејтонски мировни споразум и покретање разговора о враћању надлежности Српској.

Бјелица је истакао да је, када су у питању Република Српска, њени и интереси српског народа, потребно да постоји заједнички став и наступ свих партија.

“Не гледам да то буду неке коалиције, посебни савези, али да имамо неке заједничке тачке испод којих се не може ићи”, рекао је Срни Бјелица.

Бјелица је додао да је увијек заступао интересе Републике Српске и да се борио за очување Дејтонског мировног споразума.

“Треба све учинити да се очува Дејтонски мировни споразум, да се имагинарни `Дејтон два` стави тамо гдје му је и мјесто, а да се врате надлежности”, истакао је Бјелица.

Он је напоменуо да је послије потписивања Дејтонског мировног споразума, када је организована Бонска конференција 1997. године, дата могућност високим представницима и дијелу међународне заједнице да врше противправно насиље над Републиком Српском, њеним институцијама и званичницима.

“Тако да имамо иза себе ревизују Дејтонског мировног споразума, хтјели то признати или не, да је већ спроведен `Дејтон два` на основу насиља које су вршили високи представници у БиХ и да су одузете многе надлежности Републике Српске које је добила по Дејтону. Ми се морамо држати Устава и изворног Дејтонског споразума”, нагласио је Бјелица.

Бјелица је указао да и даље постоје покушаји дијела међународне заједнице да настави са отимањем надлежности Републици Српској, а ту је и прича о наметању закона о забрани негирања геноцида који је био окидач за потезе које повлаче институције Републике Српске.

“Република Српска ништа не тражи, осим враћања изворном Дејтонском споразуму, да се поштује Устав и да се Српској врате оне надлежности које су присилно пренесене, а нису верификоване уставима Републике Српске и БиХ. Све треба учинити да се то рјешава политичким и правним путем”, истакао је Бјелица.

Он је напоменуо да је раније била компактна међународна политичка сцена да се Република Српска развласти.

“Сада је сасвим другачија ситуација, не одлучује само Америка и дио европских земаља о судбини ни Републике Српске, ни БиХ. Сада имамо одређене ставове из Хрватске, Србије, Турске, а посебено када су у питању растуће свјетске силе као што су Русија и Кина које су заузеле исправне ставове и у Савјету безбједности, а сигурно и Мађарска и дио земаља у ЕУ”, каже Бјелица.

Он истиче да Република Српска не тражи ништа што није њено, нити одузима, него су ово потези да се учврсти стабилност у БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је синоћ Декларацију о уставним принципима и четири информације са закључцима о враћању надлежности пренесених са Републике Српске на ниво БиХ.

Декларацијом је предвиђено да Влада у сарадњи са предсједником Републике припреми текст устава Републике Српске којим ће се потврдити све надлежности Српске, осим оних које по Уставу БиХ припадају БиХ.