Страхује се да је најмање 100 људи погинуло у Кентакију након што је „рој“ торнада пробио пут дуг 320 километара кроз запад и југ САД-а, рушећи куће, сравњујући пословне објекте, саопштили су званичници у суботу.

Снажна торнада, за које метеоролози кажу да су необични у хладнијим мјесецима, уништили су фабрику свијећа и ватрогасне и полицијске станице у малом граду у Кентакију, провалили кроз старачки дом у сусједном Мисурију и узроковали смрт најмање шест радника у складишту Амазона у Илиноису.

Гувернер Кентакија Андy Бесхеар рекао је да је група торнада најразорнија појава у историји државе. Он је рекао да је око 40 радника спашено у фабрици свијећа у граду Маyфиелду, у којој је било око 110 људи када је претворена у хрпу рушевина. Било би „чудо“ пронаћи још некога живог испод рушевина, рекао је Бесхеар.

– Пустош је другачија од било чега што сам видио у животу и тешко ми је да то изразим ријечима, рекао је Бесхеар на конференцији за новинаре.

– Врло је вјероватно да је више од 100 људи страдало овдје у Кентакију, додао је.

Бесхеар је рекао да је 189 припадника Националне гарде распоређено да помогну у опоравку. Спасилачки напори бит ће фокусирани великим дијелом на Мејфилд, дом за око 10.000 људи у југозападном дијелу државе гдје се спаја с Илиноисом, Мисуријем и Арканзасом.

Видео и фотографије објављене на друштвеним мрежама приказују циглене зграде у центру Мејфилда сравњене, а паркиране аутомобиле готово затрпане рушевинама. Торањ на историјској згради суда у округу Гравес је срушен, а оближња Прва уједињена методистичка црква дјеломично се срушила.

Шеф ватрогасне службе у Маyфиелду, Јеремy Цреасон, чија је властита станица уништена, рекао је да је фабрика свијећа претворена у „гомилу савијеног метала, челика и машина“ и да су људи који су спашавали људе морали понекад „пузати преко жртава да би дошли до живих“.

Генеза избијања торнада била је серија олуја с грмљавином током ноћи, укључујући олују која се формирала на сјевероистоку Арканзаса. Та олуја се преселила из Арканзаса и Мисурија у Тенеси и Кентаки, преноси Клиx.

Неуобичајено високе температуре и влажност створиле су окружење за тако екстремне временске прилике у ово доба године, рекао је Вицтор Генсини, професор географских и атмосферских наука на Универзитету Сјеверни Иллиноис.

– Ово је историјски, ако не и генерацијски догађај, рекао је Генсини.

Рекавши да је катастрофа вјероватно једно од највећих избијања торнада у историји САД-а, предсједник Џо Бајден у суботу је одобрио проглашење ванредног стања за Кентаки.

Он је рекао новинарима да ће тражити од Агенције за заштиту животне средине да испита какву су улогу климатске промене могле да имају у подстицању олуја, и поставио је питања о системима за упозоравање на торнадо.