Холандске политичке партије саопштиле су да су постигле договор да вршилац дужности премијера, Марк Руте четврти пут узастопно формира владу, скоро девет мјесеци након избора.

Коалиција ће се састојати од четири партије које су на власти од 2017. године, али су ово, према писању Ројтерса, најдужи разговори овог типа у холандској историји, разговори који враћају странке у коалицију након избора 17. марта, када није било побједника.

Разговори су трајали рекордан 271 дан, јер партије на почетку преговора нису успјеле да оду даље од питања ко ће моћи да сједи за преговарачким столом, након што је дошло до неуспјелог гласања о неповјерењу Рутеу у априлу.

Највише гласова је добила конзервативна ВВД партија коју предводи Руте, иначе премијер од 2010. године.

Он је сада премијер са најдужим стажом у ЕУ, заједно са мађарским премијером Виктором Орбаном.

Са освојених 22 одсто гласова, Рутеу је потребна подршка про-ЕУ Д66 партије, хришћанско-демократске ЦДА и конзервативне Хришћанске уније (ЦУ) да обезбједи већину у скупштини.

Очекује се да ће договор будуће владе бити детаљно презентован у сриједу, након што ће од Рутеа бити затражено да састави нову владу, која би требало да званично почне са радом сљедеће године.