Док већина европских земаља намеће нова ограничења како би обуздала ширење омикрон варијанте коронавируса, Босна и Херцеговина има релативно опуштен приступ зарази у регији, на велико задовољство своје зимске туристичке индустрије.

Прошле седмице хиљаде скијаша из цијеле земље те других држава Балкана и Европске уније сретно су кривудали кроз свјежи снијег на планинским обронцима БиХ након службеног почетка скијашке сезоне 4. децембра, јавља агенција АП.

Већина скијалишта на Балкану била је отворена и седмицу дана прије, али с много строжим односом у вези капацитета и ограничења приступа узрокованих пандемијом.

„Осјећамо се сигурно“

На планинама Јахорини и Бјелашници, у близини главног града Сарајева, домаћина Зимских олимпијских игара 1984. године, пред скијашким лифтовима су се формирали дуги, збијени редови, док су се домаћи и међународни гости окупљали у кафићима и у затвореном и на отвореном, а било је и ноћних музичких концерата.

Гости који у БиХ долазе из земаља Европске уније, осим из Хрватске, за улазак у земљу морају имати негативан ПЦР тест обављен прије поласка и доказ о вакцинацији или пребољењу цовида-19. Од тог правила изузети су грађани Хрватске, Србије и Црне Горе.

Након што особа уђе у БиХ, од ње се више не тражи да предочава доказ о вакцинацији, недавном опоравку од обољења или свјеже обављеном негативном тесту да би приступила скијашким стазама, ресторанима, кафићима или културним садржајима.

Иако је на снази ​​обавеза ношења маски у затвореном и физичко дистанцирање, провођењу те мјере се и даље приступа нехајно.

– Овдје се осјећамо врло сигурно. Услови су генерално добри, упркос пандемији, рекла је Шејла Ибрић, која је са супругом прешла више од 160 километара до Јахорине како би уживала у првом скијашком викенду у сезони.

Менаџери двају скијалишта, Јахорине и Бјелашнице, која чине окосницу босанскохерцеговачког зимског туризма, напомињу да се неким мјерама предострожности настоји успорити ширење цовида-19, укључујући обвезно ношење маски и смањеним капацитетом жичара.

Додатни кораци задовољавања пандемијских потреба

Предузети су и додатни кораци како би се задовољиле специфичне потребе гостију у вези с пандемијом.

– Имамо властити лабораториј за ПЦР тестирање и гости којима је потребан негативан тест за повратак у своју земљу могу узети узорке у својим собама, каже Дејан Љевнаић, генерални директор Јахорине.

Одмаралиште такође гарантује враћање новца власницима скијашких карата у случају да се заразе, додао је.

БиХ, која је у потпуности вакцинисала тек нешто више од 24 посто од својих 3,3 милиона становника, биљежи дневно око 600 нових случајева заразе и 30 смртних случајева од цовида-19. У цијелој пандемији је укупно забиљежено више од 12.900 смртних случајева.

Већина земаља у близини БиХ, од којих све имају значајно веће стопе вакцинисања, биљеже брзи пораст дневних инфекција и уводе строжија ограничења у свакодневном животу.

У Чешкој и Словачкој, двјема чланицама ЕУ, однедавно се биљеже рекордне дневне бројке инфекција, а Словачка је још при томе и у националном карантину.

У Хрватској и Словенији, такође чланицама ЕУ, уведене су обавезне цовид-потврде за приступ многим јавним просторима. У Србији су ове јесени гробари у Београду морали сваке седмице радити један додатни дан како би пратили стопу смртних случајева од цовида-19, пише Associated Press.

– Ствари код куће иду низбрдо што се вируса тиче, али овдје се чини да га нема, рекао је Мили Планинчић из Хрватске, док се спремао спустити низ скијашку стазу на Јахорини.

– Људи су опуштени, али се истовремено држе разумних граница како би спријечили ширење заразе, додао је.

Други, попут Миломира Зелеа из Србије, кажу како је на посјетиоцима да предузму потребне мјере опреза.

– Треба бити опрезан, носити маску и претходно се вакцинисати. Све смо то учинили, рекао је.

Тине Саломон из Словеније се такођер слаже. „Ако се људи понашају одговорно, не би требало бити проблема. На отвореном смо и снијег је добар, идилично је“.

Прошле зиме скијалишта Бјелашница и Јахорина забиљежила су рекордан број посјетилаца због релативно ниске стопе ширења вируса у БиХ у односу на остатак регије и њеног опуштеног приступа антивирусним ограничењима.

Међутим, врхунац скијашке сезоне био је праћен великим порастом случајева заразе и порастом броја смртних случајева од цовида-19 прошлог марта.

– Ове године очекујемо да ће скијашка сезона трајати између четири и четири и по мјесеца. Било би спектакуларно да имамо репризу прошле сезоне, рекао је Јасмин Мехић, генерални директор скијалишта Бјелашница.

– Очекујемо да (антивирусна) ограничења неће постати преоштра, иако ћемо такође поштивати ​​строжа ограничења ако их (здравствене власти) одлуче увести, закључио је, преноси портал Ослобођење.