Свјетска метеоролошка агенција потврдила је данас температурни рекорд од 38 степени Целзијусових измјерен у Сибиру прошле године, током дугог топлог таласа.

Рекордна температура измјерена је 20. јуна 2020. у мјесту Верхојанск, 115 километара сјеверно од границе Арктичког круга. Овај регион загријава се више него двоструко брже у поређењу са глобалним просјеком.

Екстремна врућина изазвала је пожаре у природи широм сјеверног дијела Русије. Горјеле су шуме и тундре, чак и водом натопљено земљиште, што је довело до ослобађања рекордне количине угљен-диоксида.

Могуће је, штавише вјероватно је, да ће се још већи екстреми дешавати у арктичком региону у будућности – наводи у извјештају агенције УН.

Ова истрага је једна од многих које је агенција покренула о временским екстремима, пошто су климатске промјене довеле до незапамћених олуја и топлотних таласа.

Рекорди за Арктик су нова категорија, па је неопходно извршити провјеру мјерења кроз стриктан процес верификације у којем учествује мрежа волонтера.

Рекорд је сада заведен у Свјетској архиви о времену и климатским екстремима.