У Источном Новом Сарајеву данас је отворен 20. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе, који је ове године посвећен књижевном дјелу Даре Секулић.

Фестивал су свечано и симболично отворили представници општина Источно Ново Сарајево и Власотинце, Продукције „Форум театар“ Источно Сарајево и пјесник Тоде Николетић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић и директор Културног центра Власотинце Бранислав Катић потписали су Меморандум о сарадњи у области културе, који укључује и оснивање новог фестивала „Поетски дани Даре Секулић“.

Идеја о оснивању нове манифестације потекла је од директора „Форум театра“ Витомира Митрића и начелника општине Источно Ново Сарајево Јована Катића.

Та манифестација требало би да буде одржана од 12. до 15. априла наредне године у Источном Сарајеву и Власотинцу у организацији „Форум театра“, Матичне библиотеке Источно Сарајево, Културног центра Источно Ново Сарајево и Културног центра Власотинце.

Данас је договорено и објављивање конкурса поезије за дјецу и младе под називом „Дарови поезије“, који је тематски посвећен Дари Секулић и који ће бити отворен до 16. септембра 2022. године.

– Ово је још један свечан дан за Источно Ново Сарајево, јер отварамо јубиларни 20. фестивал поезије за дјецу и младе, а на ову церемонију дошли су нам и драги гости из општине Власотинце, са којима смо договорили лијепу сарадњу на културном плану, а повезала нас је наша велика пјесникиња Дара Секулић – рекао је Катић новинарима.

Он је рекао да ће од идуће године ове двије локалне заједнице из Републике Српске и Србије да организују нову манифестацију културе посвећену Дари Секулић.

Професор српског језика из општине Власотинце Станислав Станковић захвалио је домаћинима за добродошлицу и идеју о оснивању манифестације посвећене Дари Секулић, која је дио живота, осим у родном крају /Кордунски Љесковац/, а потом у Источном Сарајеву, Сремској Каменици и Приштини, провела и у Власотинцу, гдје је објавила двије збирке пјесама и гдје је добила вриједне књижевне награде.

„Наша срца су нам данас топла и испуњена братском љубављу, захваљујући управо драгој Дари која нас је повезала својим пјесничким дјелом“, нагласио је Станковић.

Према његовим ријечима, Десанка Максимовић, Дара Секулић и Даринка Јеврић три су вокације савремене српске поезије и свака од њих укоријењена је у свом завичајном, српском језику, а то је оно што Срби морају вјечно да његују.

Овогодишњи Фестивал одржава се под мотом „Жудња за правом пјесмом“ и посвећен је пјесникињи Дари Секулић, а управо о овој теми и својим пјесмама данас је дјеци у Културном центру Источно Ново Сарајево говорио пјесник Тоде Николетић, који је лауреат 20. Међународног фестивала за дјецу и младе.

За сутра, од 9.00 до 10.00 часова на Радију Источно Сарајево биће одржана Бесједа о поезији Даре Секулић под називом „Поезија дубоких коријена и непоновљивих синтеза“, уз учешће гостију професора Станислава Станковића из општине Власотинце и пјесника из Источног Сарајева Бориса Ђорема.

Истог дана, у 12.00 часова предвиђена је пројекција филма „Врелце“, који говори о животу и поезији Даре Секулић. Овај документарни филм настао је 2005. године у продукцији „Форум театра“ Источно Сарајево и Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

Директор Фестивала Витомир Митрић подсјећа да је ова манифестација од 2008. године утемељила награду – Плакету „Благодарница“, коју додјељује за допринос и развој писане ријечи, пјесницима за дјецу у Републици Српској и Србији.

Од ове године плакета носи назив „Благодарница Даре Секулић“.

Добитник ове престижне награде за свеукупно стваралаштво за дјецу у које је уткао свој књижевни дух и посебан допринос фестивалу поезије за дјецу и младе у Источном Сарајеву свих 20 година фестивала је Тоде Николетић.

У то име Николетић ће приредити поетски програм за дјецу са промоцијом књиге „Шапни ме ветру“.

Фестивал поезије за дјецу и младе подржали су Министарство просвјете и културе у Влади Републике Српске и општина Источно Ново Сарајево.

Генерални медијски спонзори су РТРС и Новинска агенција Републике Српске СРНА.