Општина Соколац на привременом финансирању у првом тромјесечју 2022. године (ВИДЕО)

Аутор: Добрила Абазовић

0

Општина Соколац ће у прва три мјесеца 2022. бити на привременом финансирању, након што је скупштинска већина остала уздржана код усвајања Нацрта буџета за наредну.

Начелник општине Милован Бјелица рекао је новинарима да није повукао предложени Нацрт буџета за наредну годину како су предлагали одборници скупштинске већине окупљене око СНСД-а па ће од 1. јануара до краја марта општина бити на привременом финансирању.

Он је подсјетио да се нацрт овог документа већ други пут налази на дневном реду локалне скупштине и да је један дио на приједлог скупштинске већине коригован код приходовне стране.

Бјелица је рекао да данас, као ни на претходној сједници, ниједан амандман није био на Нацрт буџета те да није могао бити ни разматран.

Према његовим ријечима, Нацрт буџета предложен на данашњој сједници био је умањен у односу на претходни за око 500.000 КМ.

„Није било воље да се данас буџет усвоји“, рекао је Бјелица и изразио увјерење да ће у наредна три мјесеца бити довољно времена за договор.

О каже да неће моћи да одступи од предложеног Нацрта буџета за 2022. годину, који је прихватило ресорно министарство, уз препоруке које су у потпуности испоштоване.

БЕЗ УСВАЈАЊА Нацрта буџета општине Соколац за 2022.годину

Према Нацрту буџета, укупна буџетска средства општине Соколац за 2022. годину износила би 10.042.500 КМ.

Шеф клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић рекао је новинарима да су одборници скупштинске већине били уздржани код усвајања Нацрта буџета за 2022. годину јер је начелник одступио од договора постигнутог са представницима свих странака између двије сједнице Скупштине.

Одборници скупштинске већине, како је навео, тврде да приходовна страна буџета за наредну годину није заснована на реалним основама и да је то највећа замјерка начелнику.

Радић каже да су тражили да се данас предложени нацрт скине са дневног реда да би добили мјесец дана времена за договор, али да нису наишли на његово разумијевање и остали су уздржани при усвајању овог документа.

На примједбу начелника да није било амандмана на Нацрт, Радић је истакао је то немогућ посао, јер би захтијевало много времена да сваку ставку разматрају на приходовној страни.

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић рекао је да је током привременог финансирања сигурна подјела личних доходака и текућих обавеза, док се средства за инвестиције обустављају.

Одборници Скупштине општине Соколац су једногласно подржали идеју да се на Сокоцу до 9. јануара постави лед расвјета у бојама заставе Републике Српске, на тргу испред зграде општине, поред Централног споменика погинулим српским борцима, чиме се даје подршка обиљежавању Дана Републике Српске и прослављању 30. рођендана Српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име