Одборници скупштинске већине окупљене око СНСД-а, и јуче на деветој редовној Сједници Скупштине општине Соколац, нису подржали Нацрт буџета Општине Соколац за 2022.годину у износу од 9.977.432 КМ.

На тачки 2.дневног реда одборник СНСД-а Ђорђе Радић, као и много пута до сада, оштро је критиковао Начелника општине Соколац Милована Бјелицу и расподјелу средстава за спорт, тачније за ФК „Гласинац 1936“ Соколац.

Тим поводом, данас се огласио и овај Клуб чије саопштење преносимо у цијелости:

,,С обзиром да одборник СНСД-а у СО Соколац Ђорђе Радић који је иначе и члан Скупштине ФК „Гласинац 1936“ скоро на свакој сједници Скупштине општине Соколац манипулише  и износи бројне неистине по питању функционисања ФК „Гласинац 1936“ осјећамо потребу да јавност и све становнике наше општине упознамо са следећим:

– Финансијски план нашег Клуба сваке године се уредно доставља Савјету за спорт као и Општинској управи Соколац и у том плану су приказана минимална средства потребна за нормално функционисање Клуба и такмичење свих селекција које окупљају преко 90 дјечака узраста од 6 до 18 година.

Одборник Радић је на јучашњој сједници СО Соколац изјавио како је ФК „Гласинац 1936“ како он каже дато 100.000 КМ, да буџет Клуба не може бити већи од 60.000 КМ и да су та средства довољна за такмичење свих селекција Клуба.

– Одборника Радића не треба да подсјећамо да је буџет Клуба у 2017.години износио 52.740 КМ, у 2018.години 73.130 КМ, у 2019.години 98.830 КМ и да у та средства спадају трошкови такмичења, стипендије, превоз, котизације, регистрације и лиценце, поједина спонзорства као и сви трошкови по питању електричне енергије, одржавања Спортске клубане, потрошних материјала за одржавање главног и помоћног стадиона као и трошкови електричне енергије за расвјету  у склопу СРЦ „Гласинац“.

– Финансијски план за календарску 2022.годину (може се преузети ОВДЈЕ) јасно показује колико средстава је минимално потребно за нормално функционисање Клуба. ФК „Гласинац 1936“ може функционисати и са 60.000 КМ на годишњем нивоу, (како то предлаже одборник Радић), али у том случају потребно је укинути стипендије фудбалерима, доћи пред њих и рећи им то у очи. С обзиром да ФК „Гласинац 1936“ нема пријављених радника и да се рад руководства Клуба заснива на волонтерској основи, на локалној заједници је да процјени и одлучи да ли је фудбал и даље потребан нашем граду или не. Парадокс свему овоме је тим већи, ако се узме у обзир да у историји Сокоца никада нису постојали бољи инфраструктурни услови за бављење најпопуларнијом споредном ствари на свијету.

– Финансијски план ФК „Гласинац 1936“ се скоро никада у претходних девет година није испунио у цијелости, што се врло лако може видјети у билансима стања и успјеха који се уредно достављају надлежним општинским службама. Једина година у којој је премашен финансијски план је била 2019. из разлога што су се одређени мањи грађевински радови на стадиону „Бара“ и опрема за потребе одржавања 57.МОСИ финансирали преко Клуба и за то све постоје фактуре, изводи и рачуни. На све то треба додати да је пословање „Гласинца 1936“ недавно контролисала и Главна служба за ревизију Републике Српске и том приликом није установила било какве пропусте.

– Такође, овим путем желимо да напоменемо да је буџет ОФК „Гласинац 2011“ Соколац за вријеме предсједниковања Сретка Марјановића (садашњег Предсједника СО Соколац) износио преко 150.000 КМ, што је за неких 60% више него данас. Исто тако за вријеме предсједниковања Марјановића, садашњег скупштинског саборца одборника Радића, „нестала“ је бројна неспортска опрема из просторија Спортске клубане, тачније пребачена је у ресторан Аутобуске станице „Аутохерц“ чији је директор управо у то вријеме био Марјановић.

Дакле да закључимо. Сви подаци о пословању Клуба у претходних 10 година су транспарентни, јавно доступни и лако провјерљиви и на захтјев било којег одборника у СО Соколац спремни смо их доставити, како би већ једном прекинули ову фарсу одборника Радића и злонамјерних појединаца“ – наводи се у саопштењу ФК „Гласинац 1936“.