Амерички произвођач телефона, рачунара, таблета и музичких уређаја прва је компанија у свету која вреди више од 3.000 милијарди долара.

Произвођач „ајфона“ је у понедељак достигао ову магичну границу, када су његове акције накратко порасле за око три процента на нови рекорд свих времена од 182,88 долара по кацији, премашивши ниво који је био потребан да достигне капитализацију од 3.000 милијарди долара.

Акције „Епла“ су се касније повукле са тог нивоа. Тржишна вредност компаније је први пут прешла праг од 1.000 милијарди долара у августу 2018, да би у августу 2020. прекорачила два билиона долара.

Акције „Епла“ су прошле године порасле за скоро 35 процената. Компанија је забележила лани раст потражње за новим моделом „ајфон 13“ и другим старијим моделима, као и услугама претплате на „Епл мјузик“, „Епл ТВ+“, популарни „еп сторе“, итд.

Продаја је порасла за скоро 30 посто на више од 83 милијарде долара током „Епловог“ јесењег квартала, који је завршен у септембру. Компанија такође располаже огромним готовинским средствима у износу од 191 милијарду долара.