Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је за Срну да је важно да српски народ у Републици Српској запита шта за њега значи свака година слободе, шта из сваке те године може да научи и за колико слободе још може да се избори.

– Ниједан наш човјек није слободан, ако није слободна Република Српска – поручио је Мазалица поводом Дана Републике.

Мазалица је истакао да Република Српска обиљежава 30 година постојања, али да она траје много дуже, јер су стотинама година Срби на овим просторима тежили, борили се и гинули за слободу и све вријеме чували вјеру својих предака, крсну славу, огњиште и образ.

– Свака година наше слободе представља 20 година нашег ропства и борбе, зато ниједна година не смије бити изгубљена. Зато нам свима треба заједничка визија, мисија и истина, јер тако смо одговорни према својим прецима који су за нас сачували своју истину како бисмо се ми изборили за нашу слободу – рекао је Мазалица.

Он је указао на ријечи српског историчара Милорада Екмечића да је Република Српска остатак остатака српске етничке заједнице западно од ријеке Дрине.

– Екмечић пише да у вријеме Првог српског устанка више Срба живи западно него источно од Дрине. Али подручје Београдског пашалука постаје темељ и окосница стицања српске државности у 19. вијеку и демографски константно расте, дочим српска етничка заједница на западу демографски опада, изложена сталним притисима покатоличавања, исламизације и геноцида, кроз бројне ратове конфронтирана непријатељском окружењу и великим силама – подсјетио је Мазалица.

Према његовим ријечима, Република Српска данас садржи највише територије коју су Срби населили у раном средњем вијеку и, у историјском смислу, она јесте матица српског народа.

– Република Српска је најзападнија православна заједница на свијету. Настала као плод државотворне идеје и идеје слободе, отпора физичком и културном истребљењу. Док су други дочекивали велике да им омогуће тлачење слабијих, ми смо се небројено пута супротстављали вишеструко јачем непријатељу да бисмо слободу донијели себи и другима – истакао је Мазалица.

Он је додао да српски народ има историјску визију и мисију и само са том визијом и мисијом може постићи успјехе.

Република Српска обиљежава Дан Републике 9. јануара, јер је тог датума 1992. године основана под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали констутитивни статус.