Влада Здравка Кривокапића је постала генератор осптрукција и проблема у пословању приватног сектора, тврди председник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић.

Како је казао, све се ради зарад јефтине социјалне демагогије и, како наводи, „намјере да кроз разарање јавних финансија и хаоса на тржишту рада, добију неки политички поен за Криву странку“.

„Наши највећи структурни проблеми су мала запосленост и рекордно низак извоз ( осам одсто БДП). Ми ништа не производимо нити продајемо. Све увозимо и купујемо. А имамо енормно висок дуг. Под ДПС неолибералном економском политиком појели смо сами себе. Живимо на туђи рачун. Позјамљујемо да би јели и плаћали рачуне.“– тврди Медоејвић.

Додаје да Влада намерно није извршила усвојени будзет за 2021. годину и вештачки одржава низак дефицит.

„Као последица ове погубне економске политике расте дуг државе према домаћим повјериоцима, шири се неликвидност у привреди. Посебно су угрожена мала предузећа која раде на ивици рентабилитета и у окружењу нелојалне конкуренције привилегованих тајкунских фирми“ – тврди он.

Истиче да дефицит будзета није проблем, ако се новац улаже у продуктивне пројекте којима се решавају најважнији структурни проблеми економије.

„Ако се кредитира набавка машина и опрема за производњу за извоз, ако се подстиче производња хране и супституише увоз, субвенционисе уградња фото-напонских панела, изградња соларних фарми, финансирају перспективни старт-уп, решавају комунална питања општина, изграђује и унапређује инфраструктура, подстичу иновације, решава питања сиромаштва. Подразумијева се, наравно, да Влада разумном и рационалном политиком држи под контролом дефицит“– сматра Медојевић.

Према његовим речима, Влада својом политиком снажи већ прегломазну администрацију, то јест оне који троше, а гуши приватни сектор-оне који нешто раде и стварају и који финансирају све друге.

„Једнострано повећање минималних зарада, без преговора са удружењима послодаваца са 250 на 450 еура увешће у зону нерентабилности велики број малих и средниих предузећа, посебно оних гдје људски рад чини највећу ставку у трошковима пословања. И без овог повећања минималне зараде, мала предузећа у сектору услуга су већ ушла у зону нерентабилности и губитака, а сад ће се стање додатно погоршати и може доћи до гашења радних мјеста и повећања сиве економије. Заиста ријетко болесна комбинација некомпетентости, конфузије и лоше намјере“- закључио је Медојевић.