Лидер Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“ Оливер Ивановић убијен је на данашњи дан прије четири године и још није утврђено ко су налогодавци и починиоци тог злочина.

Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године са шест хитаца у леђа, испред просторија његове странке у Сјеверној Митровици. Сахрањен је 18. јануара године, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Ни послије више од 1.460 дана од Ивановићевог убиства нису познати и приведени правди одговорни за његову смрт. Судски процес пред основним судом у Приштини и даље је у току.

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је оптужнице против шест особа српске националности. Њих специјални тужилац у Приштини терети за низ кривичних дјела која се односе на учешће или организовање криминалне групе, тешко убиство, злоупотребу службеног положаја или овлашћено и неовлашћено посједовање или контролу оружја. Од њих шесторо четворица се налазе у затвору, а двоје се бране са слободе. Они су се изјаснили да нису криви и да немају везе са овим убиством.

У основном суду у Приштини крајем новембра је настављено суђење у поступку против оптужених, а очекује се испитивање нових свједока које је предложио тужилац.

Оливер Ивановић је био оснивач и предсједник Грађанске иницијативе СДП, једне од српских политичких странака које су учествовале на парламентарним и локалним изборима на Косову и Метохији након потписивања Бриселског споразума.

Био је државни секретар у бившем Министарству за Косово и Метохију од 2008. до 2012. године.

Годишњица убиства Оливера Ивановића биће обиљежена поменима и одавањем поште у Београду и Косовској Митровици, на мјесту гдје је Ивановић убијен.

Предсједник Србије Александар Вучић је запалио свијећу у храму Светог Саве у знак сјећања на Ивановић. Опозиција у подне у Београду организује протестну шетњу од Андрићевог венца до Цркве светог Марка.

Грађанска иницијатива СДП данас у 10 сати четврту годишњицу убиства Оливера Ивановића обиљежила поменом и паљењем свијећа на мјесту убиства.

На истом мјесту, у 8.15 окупиће се и пријатељи и саборци Оливера Ивановића, који су преко друштвених мрежа упутили позив грађанима да се окупе у што већем броју и запале свијеће.