Милорад Мајкић (72), познат и под надимком „краљ коцкарница“, власник коцкарница и хотела, ухапшен је у Загребу и налази се у притвору након што га је пријатељ пријавио да је покушао да му изнуди два и по милиона евра.

Како преноси Јутарњи лист, Мајкић је ухапшен 8. децембра прошле године у хотелу „Лагуна“ у Загребу. Лисице на руке стављене су и Загрепчанину Петру Јанковићу (52), код кога је, како пишу, пронађен и опдузет нелегални пиштољ.

– Мајкића, иначе почасног конзула Демократске Републике Конго у БиХ, за изнуду је 6. децембра пријавио Тихомир Цвијановић (56), ванбрачни супруг Ружице Биљкић, бивше ХДЗ-ове начелнице Биља, са којим је требало да оствари пословно партнерство – пише Јутарњи:

Упознали се преко пријатеља

– Цвијановић је Уреду за сузбијање криминала и корупције (УСКОК) пријавио да Мајкић покушава да од њега изнуди 2,5 милиона евра, те да му је наводно већ шест месеци претио. Зашто је шест месеци „трпео“ претње и страховао за свој живот, и тек почетком децембра одлучио да полицији пријави познаника за сада није утврђено – пренео је овај портал.

Како пишу хрватски медији,позивајући се на изворе, Милорад Мајкић у Загреб је допутовао почетком децембра, а са Цвијановићем се упознао преко заједничких пријатеља.

– Наводно, њих двојица је требало да склопе пословно партнерство. Цвијановић је требало да буде инвеститор у његовим пословима у Београду, на основу чега би добио половину власништва над Милорадовим хотелом „Унион“ који је у ликвидацији – прича извор:

Биографија Почасни конзул, власник фирми

Милорад Мајкић, осим хотела „Унион“ који је у стечају, поседовао је и ланац коцкарница и златара „Александар“. Био је власник и виле на Дедињу, а богатство је наводно стекао за време владавине Слободана Милошевића. Од 2002. почасни је конзул ДР Конго у БиХ, а незванично је повезиван и са фирмом која се бави експлоатацијом злата у тој афричкој држави.

– Задатак Цвијановића наводно био је да обезбеди зајам преко својих пословних веза. Цвијановић је и испричао да је требало да обезбеди новац за реконструкцију хотела, и то посредством неких „руских веза“. Мајкић му је тада наводно рекао да му Јанковић може помоћи да наплати новац од Руса – наводи. Међутим, Цвијановић је у пријави тврдио да га је Мајкић у последњих шест месеци упозоравао да уколико не одради посао на који се обавезао, имаће проблеме.

Ишао код нотара

– Испричао је да му је понављао да ће имати проблеме, због чега је живео у страху. Признао је да је лагао из страха, обећавао му да ће тражити средства од руских партнера, али то није било тачно. Наводно му је крајем прошлог новембра Мајкић рекао да ће договорити састанак с човеком који од њега може наплатити његове обавезе према Мајкићу. Цвијановић је, наводно, 4. децембра отишао код нотара и оверио изјаву да ће осигурати 100.000 евра за тог Мајкићевог човека, да би два дана касније несуђеног пословног партнера пријавио полицији због покушаја изнуде 2,5 милиона евра, али је напоменуо да му Мајкић никада није директно претио да ће га убити. Такође је навео да Мајкићу никакад није дао ни липе, или цента, а да је овај у међувремену њему дао новац у укупној вредности од око 2.000 евра – закључио је извор.

Породична трагедија Настрадао му син

О Милораду Мајкићу медији су последњи пут извештавали у јулу 2016., када је његову породицу задесила незапамћена трагедија. Наиме, његов син Аранђел (21), пронађен је мртав у Раданској улици код броја 17., у непосредној близини породичне куће. Истражитељи су његову смрт прогласили самоубиством, а наводно је пао док је намештао антену на крову. Породица је све време тврдила да је Аранђел убијен .

Пријавио Кристијана Голубовић признао да га је тукао

Како су медији извештавали, Милорад Мајкић 1994. године пријавио је Кристијана Голубовића да је покушао да му изнуди 10.000 евра и да га је наводно ошамарио. Голубовић је пре неколико година на суду говорио о томе. – Тачно је да сам ударио Милорада Мајкића јер ме је увредио, али нисам га ударио двапут, него једном левим шамаром. У џепу сам имао 350.000 марака и зашто бих изнуђивао, јавно усред бела дана – рекао је тада Кристијан Голубовић на суђењу.