Иако има тек 17 година, Марија Новић из Дервенте већ је поносна власница међународне лиценце за пилоте приватних авиона, али каже да је то тек први корак ка испуњењу снова да једног дана лети великим Аирбусом на међународним летовима.

Руке њежне Дервенћанке гурале су авионе из хангара ка писти, баратале кључевима и канистерима с бензином, она је три мјесеца распуста живјела на аеродрому и летјела како би започела свој пут ка звијездама.

Све је почело прије три године, када је с мајком разговарала о упису у средњу школу. Ваздухоплова академија у Београду привукла је њену пажњу.

“Та одлука је била врло битна. Знала сам да ћу, када завршим девети разред, напустити Дервенту и вјероватно никада више нећу живјети ту, него у неком већем граду који има аеродром”, говори Марија о својој животној одлуци.

Тренутно се школује и живи у Београду. Иако је првобитно намјеравала радити на контроли лета, током распуста се уписала на практичну обуку за пилота. Инструктори су већ након првог лета схватили да је природно надарена, а Марија је дефинитивно схватила да њено радно мјесто неће бити у торњу, већ на небу, преноси Дервентацафе.

“Имам 17 година и пилот сам почетник. Положила сам у октобру 2021. и сада имам међународну дозволу, али летјела сам само у границама Србије. Свакако планирам да први лет ван граница буде према Српској”, каже Марија.

До сада је управљала авионима Цессна 150, Цессна 172 и Пипер 38.

“Приликом запошљавања у неку од авиокомпанија, у зависности од типа авиона који ми буде додијељен, био то Аирбус 320 или било који други, постојаће додатна и теоријска и практична обука гдје ћу морати званично у своју књижицу летења уписати баш тај тип авиона и тако званично себи омогућити да управљам њиме”, појашњава Марија.

Каже како је умјерени страх потребан пилоту, јер на тај начин је сигуран да ће поштовати процедуре лета и бити сигурнији. Потпуно одсуство страха није добро јер може бити кобно. Зато неугодних ситуација на летовима до сада и није било.

“А тандем лет је нешто што бих издвојила као најљепши призор. Када водећи авион лети први, а остали га прате. Тада кроз прозор гледате више авиона на небу око вас. Возила сам и као пилот водећег авиона и као пилот пратећих авиона”, каже Марија Новић.