Чак и ако уживате у своме послу, целодневно фокусирање на њега може бити психички исцрпљујуће и веомастресно.

Како бисте лакше изашли на крај са свим недаћама које носи посао, паузе треба да вам постану навика. Паузе на радном месту нам помажу да се лакше изборимо са стресом и да будемо продуктивнији током целог дана.

Уколико ухватите себе да „зурите у празно“ и да не обављате посао који би требало, знате и да вам је потребна пауза, како би се ваш мозак ресетовао.

Стручњаци за ментално здравље препоручују прелазак на било какву другу врсту активности како би се поновно фокусирали и напунили енергијом. Дејв Спигел, др мед., назива то “променом стања” јер поново активно пребацујемо свој ментални фокус на нешто ново.

Ако вас неки задатак или рок оптерећује, понекад је управо пауза оно што нам треба. Дакле, ако се понекад осећате уморно, преоптерећено и само желите да разбистрите главу и подигнете расположење, ево неких корака како то да учините.

Прочитајте поглавље у књизи

Читање књиге и урањање у неки измишљени свет може довести до промене менталног стања. Усредсредити мисли на нешто друго значи да нас ипак може нешто извући из стања у којем смо заглављени.

Направите паузу у организацији

Поспремање или организирање физичког простора око себе изнимно је важна ствар, али то је начин како да се физички и проактивно бринете о себи и о свом простору. Људи често сами себе стављају на последње меесто, али управо зато је важно водити рачуна о простору у којем радите јер ће то помоћи у томе како радите, побољшати ваш ум и усредоточеност на оно што је важно.

Одуприте се жељи да скувате још кафе

Иако се чини као контраефект, стручњаци препоручују да избегавамо супстанце које мењају расположење како бисте преживели понеке стресне дане и поподнева. Замените ту шољицу кафе другим напитком у којем уживате и нека вам то буде нова навика.

Гледање 30-минутне хумористичне серије

Гледање кратке серије комичног садржаја и то усред радног дана и те како је препоручљиво. Ментални одмор уз добру хумористичну серију може вам добро доћи, насмејати нас и напунити вам батерије.

Именујте своје емоције

Стручњаци предлажу да понекад застанете и размислите о емоцијама које осећате – било да ћете то записати у свој телефон, дневник или само на папир. Ова активност ће нам помоћи да прихватимо своје емоције, искрено говоримо како се осећамо и да не допустимо да нас оне контролишу и покваре вам дан.

Запишите паузе у свој календар

Како се држимо реда око тога шта требада урадимо кад је у питању посао, тако би требало да се држимо и тога да је важно направити паузу – за себе и своју душу и ментално здравље.

Ако запишете у распоред да морате дневно потрошити 15 минута на шетњу, онда то и урадите јер је то такође вредан радни задатак који морате обавити само за себе.