Започињање дана шетњом има више бенефиција на организам него што можете да замислите. Постоји много разлога зашто би требало да кренете да практикујете јутарњу шетњу, а ово су неке од њих.

Стручњаци сматрају да јутарња шетња може подићи самопоуздање и расположење, смањити осјећај стреса и умора, чак се сматра да може ублажити симптоме стреса и анксиозности. Препоручује се шетња 20 до 30 минута, најмање пет дана седмично.

Позитиван утицај на процес мршављења

Ако желите да изгубите килограме јутарња шетња у комбинацији са здравом исхраном и тренингом биће пун погодак! Ако ходате умјереним темпом 30 минута, можете сагорјети и до 150 калорија.

Јачање имунолошког система и превенција

Студије су показале да ходање од 30 минута дневно може смањити ризик од срчаних болести за 19 одсто. Шетња може помоћи у смањивању нивоа шећера у крви и јачању вашег имуног система и мишића.

Побољшање концентрације и изоштрености ума

Истраживања су показала да су се код старијих особа које се практиковале шетњу у јутарњим часовима побољшале когнитивне функције. Шетња, посебно у природи, може вам помоћи да се лакше сконцентришете на обавезе током дана, размишљате креативније и лакше ријешите проблеме.

Побољшава сан

Спроведена је студија како би се утврдио однос између јутарње шетње и квалитета сна – наиме, истраживање је показало да старије одрасле особе од 55 до 65 година које су шетале ујутру нису имале потешкоћа да спавају ноћу, пише Магазин Новости.