Након што је 10. децембра 2021.године Природњачки музеј у Бечу позитивно одговорио на молбу начелника општине Соколац Милована Бјелице да направе и поклоне копију култних Гласиначких колица и тако помогну у оснивању Музеја Гласинца и Романије, кренуло се у реализацију. Руководилац рестаураторског одјељења музеја Карина Гроемер, знајући да је ријеч о региону поријекла налаза који је дио историје, заложила се да одлив оригиналног артефакта Гласиначких колица буде урађен према договору. Оригинал налаза засад ће остати Бечу у збиркама Праисторијског одјељења Природњачког музеја.

Начелник Бјелица је 1. марта отпутовао у Беч, да након дугогодишњег залагања да се дио наше историје врати гдје припада, оствари овај значајни наум. Несебичну помоћ и подршку дао је и археолог проф. др Благоје Говедарица, који је уложио велике напоре да овај јединствен налаз са почетка гвозденог доба пробуди посебну пажњу свјетске научне јавности о богатству културног наслијеђа Гласинца.

Данас, приликом преузимања поклона Природњачког музеја општини Соколац начелник Бјелица је захвалио домаћинима на несебичној спремности да помогну развој науке и културе на нашем простору истакавши да наука и научници спајају народе и градове и граде мостове повезујући људе и културе. Обраћање је завршио ријечима:

– Надам се да ћемо формирањем гласиначког музеја подстаћи научнике из свих крајева свијета да дођу на наше подручје и да наставе рад који су отпочели Лекса, фон Хохштетер, Фиала и други аустријски истраживачи и да тиме обогате наша знања о старим европским културама. Надамо се да ће овај наш заједнички подухват послужити и као инспирација младим људима с нашег подручја да се опредијеле за научни пут у археологији.

Хвала вам још једном на Вашем несебичном гесту, и желим овом приликом да вас позовем да посјетите Соколац и Гласинац. Веома радо ћемо Вам показати културно богатство нашег краја које се не ограничава само на налазишта Гласиначке културе.

Подсјећамо да је приликом изградње пута Сарајево-Рогатица-Вишеград, Аустроугарски поручник и заљубљеник у археологију Јохан Лекса отворио прве громиле на Гласинцу и у једном тумулу у Бјелосављевићима, у мноштву налаза пронашао и култна бронзана Гласиначка колица са мотивом птица водарица из старијег гвозденог периода. Археолошки налази овог типа повезују се са култом Сунца, а птице водарице доминантан су и у том добу изузетно важан религијски симбол. Ова колица су јединствена, јер у више од хиљаду истражених тумула није пронађен више ни један налаз овог типа. Колица су тада, прије више од 140 година, предата музеју у Бечу.

Истраживања су утврдила да је у периоду од око 900. до 300. године прије нове ере илирско племе са врло напредном гласиначком кулуром настањивало ову област.

Колико је сазнање о битисању вишевјековне цивилизације значајно говори и чињеница да је од 2020. године Општина Соколац добила званични туристички сувенир са мотивом „Гласиначких колица“ чиме се истиче археолошки значај овог простора.

Чињеница је да наука захтјева да археолошки налази буду задржани и изложени у археолошким институцијама на подручју гдје су пронађени. До сада на Гласинцу није било таквих установа, а иницијативе вођене у том правцу крајем прошлог вијека утихнуле су избијањем рата на овим просторима.

Сигурним корацима, иако неријетко саплитаним од оних који не разумију значај прошлости за градњу будућности, први значајан експонат враћа се гдје припада да постави темељ за Музеј Гласинца и Романије који ће бити смјештен у Градској кући у Сокоцу. Себи за мир, а новим нараштајима за напредак.

Рођена 13.јула 1970. године у Београду. По занимању дипл.економиста. Након првог запослења у „Радио Романији“ 1997. год. на мјесту спикер-водитељ програма, искуство стицала на разним пословима у више медијских кућа. Преко „Радија Источно Сарајево“, ТВ БН, ТВ Пинк БХ, Радија „Соколац“ и „Инфо центра“, на позицијама од меркетинг менаџера до директора.