Мед у комбинацији са другим природним састојцима познат је као природни и плаготворни препарат који чува имунитет.

Рен је одличан савезник у борби против прехлада и бронхитиса јер садржи глукозинолате, једињења која разређују густ секрет и олакшавају његово избацивање. Мед је такође одличан због свог антисептичког и умирујућег дејства. Липов мед је познат у лечењу бронхијалних тегоба и назеба.

Рецепти

Направите природан лек тако што помешате две шоље меда, пола шоље наренданог ђумбира и пола шоље наренданог рена. Мешавину оставите да одстоји две недеље, а потом, ако кашљете, једите по једну кашику дневно сваког јутра. Уколико не можете да једете мешавину због јаког укуса, ставите једну кашичицу у чај и попијте.

Још један народни лек често се препоручује за прочишћавање бронхија (нарочито се препоручује пушачима): МЕД + РЕН + ШАРГАРЕПА: Направите смешу од меда, наренданог рена и нарендане шаргарепе у сразмери 1:1:1. Значи, ако ставите 100 г меда, толико ставите и рена и шаргарепе, измешајте и можете одмах да користите по једну кашичицу за почетак. Ако одмах користите, пазите – због рена је јак укус, али после неколико дана мед извлачи љутину и мешавина постаје блага.