Висока школа за услужни бизнис Источно Сарајево – Соколац са поносом информише да је 1. марта 2022. године постала пуноправна чланица Међународне Асоцијације Универзитета IAU (International Association of Universities). Чланство у Међународној Асоцијацији Универзитета Високе школе за услужни бизнис, као једине Високе школе са пуноправним чланством у Републици Српској и БиХ, је резултат вишемјесечног рада Комисије за међународну сарадњу ВУБ-а координисану директором Огњеном Бакмазом.

Међународна асоцијација универзитета је основана 1950. године под покровитељством УНЕСКО-а и окупља преко 640 чланова из преко 120 земаља из цијелог свијета. Међународна асоцијација универзитета је водећа глобална асоцијација чији су чланови институције и организације из подручја високог образовања.

Дјелимично Вам преносимо потписано Писмо приступања од стране генералног секретара и извршног директора Међународне Асоцијације Универзитета господина Hilligje van’t Land-a:

Поштовани директоре господине Огњен Бакмаз,

Задовољство ми је да Вас обавјестим да је прихваћена пријава Високе школе за услужни бизнис Источно Сарајево – Соколац за чланство у Међународној Асоцијацији Универзитета (IAU). Ваша установа испуњава све критеријуме за пријем у чланство које је одредио Управни одбор IAU-а. У име професорице Пам Фредман, предсједнице IAU-а, чланова Управног одбора IAU-а, као и у моје лично име, изражавам велико задовољство што вас дочекујемо као пуноправног члана Међународне Асоцијације Универзитета.

Као пуноправна чланица Међународне Асоцијације Универзитета остварујете право на бесплатне примјерке референтних радова и публикација IAU-а, потом остварујете право на:

• Побољшан приступ Свјетској бази података високог образовања (WHED portal)
• Бесплатну претплату на Хигхер Едуцатион Полицy, IAU-ов тромјесечни часопис
• Мјесечни билтен који нуди преглед развоја високог образовања широм свијета
• IAU Horizons: часопис који излази два пута годишње
• Годишње извјештаје IAU-а, као и
• Изјаве о политикама IAU-а.

Подстичемо двосмјерну комуникацију с нашим члановима како би остали у току с њиховим потребама и интересима. Радујемо се наставку наше сарадње у блиској будућности и отворени смо за све приједлоге које ћете можда имати како бисте побољшали своје искуство чланства.

С поштовањем,
Hilligje van’t Land, dr
Генерални секретар IAU-а
Извршни директор Међународне Асоцијације Универзитета

 

Оригинално потписно писмо можете погледати ОВДЈЕ.

Истовремено, Висока школа за Услужни Бизнис Источно Сарајево Соколац се обавезала потписаним Писмом о намјерама да ће настојати да у свом будућем раду и дјеловању поштује принципе „Преданости темељним академским вриједностима“. Међу темељне и трајне академске вриједности, које су идентификоване у Уставу IAU-а као темељ улоге институција високог образовања, су следеће:

• академска слобода у ширењу, стварању и путу знања;
• институционална аутономија са уравнотеженом друштвеном одговорношћу и реаговању;
• изврсност и мериторност као стандардне мјере учинака;
• противљење свим облицима полне, расне, вјерске и етничке дискриминације;
• поштовање различитости мишљења;
• промовисање и развој интеркултуралног дијалога и учења;
• слобода академске мобилности и унапређење интернационализације знања;
• промовисање људских права, правде, слободе, људског достојанства и солидарности.

Висока школа за Услужни Бизнис заједно са Међународном Асоцијацијом Универзитета вјерује да високошколске и истраживачке институције као мјеста „свијетла и слободе“ учења морају играти главну улогу у друштву и радити на стварању глобалних заједница стеченог знања. Овај императив је од највеће важности данас када је планета постала глобализована и када су брзе и дубоке промјене у великој мјери вођене напретком науке, технологије и знања. Као Висока школа за услужни бизнис прихватамо афирмацију да високошколске институције треба да стварају и шире знања, како би се превазишле постојеће и растуће неједнакости међу појединцима и народима и да то треба да чине истовремено штитећи и промовишући академске вриједности и темељна права. Менаџмент Високе школе за услужни бизнис, пристаје да подржи мисију Међународне Асоцијације Универзитета и осигураће да академско и административно особље, као и студенти установе знају и разумију вриједности и принципе прихваћене чланством.