Сокочанин Илија Бакмаз побједник 26. Сабора гуслара „Романијо, горо од јунака“ (ВИДЕО)

1
Фото: В.Реновица

Члан Гусларског друштва „Романија“ из Сокоца, Илија Бакмаз одлуком публике побједник је 26. Сабора гуслара „Романијо, горо од јунака“, које је синоћ одржано у Парохијском дому Романијске Лазарице.

Од 25 такмичара, колико је учествовало на Сабору, заслужена титула најбољег гуслара, како је гласовима публике одлучено отишла је у руке нашем суграђанину који је први пут узео гусле са 11 година и који је ову стару традицију научио од свог оца Владимира.

– Велика је част да пред својом публиком оправдате очекивања. Дуги низ година учествујуем на оваквим саборима и фестивалима и надам се да ћемо одржати звуке гусала и његовати традицију још много година – рекао је Бакмаз.

Фото: В.Реновица

Миладин Пандуревић, народни гуслар из Сокоца и предсједник Савеза гуслара Републике Српске је истакао да се Ревија романијских гусала одржава посљедњих 30 година.

– Гусле се не посматрају као музички инструмент већ као плод народне епске поезије. Пјевање подразумјева начин доношења емоција, драмског изражаја пјесме уз квалитетну музику, глас и гусле као цјелина чине једну посебну умјетност. Нажалост, данас нема подршке младих нараштаја а епска народна пјесма представља ризницу мудрости која је садржана на једном мјесту, највеће богатство које има српски народ – једном ријечју чојство па онда и јунаштво – објаснио је овај гуслар са Романије.

Организатор Сабора Милован Радовић, члан Гусларског друшва „Романија“ је рекао новинарима да је ово вече посебно, јер након паузе због пандемије, људи су жељни оваквих догађаја па је и посјећеност већа него претходних година.

– Нигдје у свијету нема оваке публике. Имамо 25 учесника и специјалног госта вечери, који нам је дошао из Подгорице а то је Максим Војводић. На прољеће нас очекије Републички фестивал а на јесен ћемо бити дио Савезног фестивала на којем ће се наћи учесници из Србије, Црне Горе и Републике Српске – појаснио је Радовић.

Гост изненађења вечери био је Саша Лакетић из Црне Горе, вишеструки гусларски првак српских земаља. Ово је била прилика да се посебно захвали Романији за хуманиратни концерт прије двије године који је одржан како би се помогло у његовом лијечењу. Док је гост вечери био талентовани млади гуслар Максим Војводић.

Фото: В.Реновица

– Први пут сам на Сокоцу и било је задовољство наступати пред оваквом публиком, чуо сам много прича о граду подно Романије, али нисам знао да имају заиста праву гусларску публику која је вечерас подржала такмичаре у великом броју с обзиром да је ово мала општина – навео је Војводић те додао да су гусле специфично занимање.

– Гуслар мора озбиљно да се односи према гуслама, да би му гусле то вратиле, као што су мени много донијеле. Оне су изнад нас, оне су старије, светиња коју морамо да поштујемо. У Црној Гори се обичаји полако враћају, имамо повећан број ученика овог инструмента, долазе нове наде, стари чланови су квалитет који се чува а млади ће се тек показати, Гусле имају будућност како у Црној Гори тако и на Романији.

Спонзори вечери 26. Ревије гуслара „Романијо, горо од јунака“ били су: Град Источно Сарајево, Шумско газдинство „Романија“ Соколац, „СБС- Промет“, „Чајевић-комерц“, Јан-комерц Подроманија, Миладин Пандуревић и Жељко Тодоровић.

Рођена 27. априла 1988. године у Сокоцу. Након основне школе и гимнaзије, на Факултету политичких наука у Бањалуци, завршила студије новинарства 2011. године. Магистар новинарства од 2015. године. Запослена у Инфо центру од 2012.године.

1 КОМЕНТАР

Comments are closed.