Институт за кардиоваскуларне болести „Дедиње 2“ свечано је отворен. Отварању је присуствовао и председник Александар Вучић, који је истакао да је поносан на отварање установе, и да је то улагање у будућност, животни стандард, као и опстанак и останак у Србији.

У обраћању на отварању „Дедиња 2“, Александар Вучић је замолио медицинско особље да учини све како би нестала листа чекања.

Рекао је да је сазнао да су у 47 одсто смртних случајева – срчани и кардиоваскуларни пацијенти, па тек онда онколошки.

„После онога што сам чуо и видео током обиласка болнице, покушаћу да пренесем свој утисак. Кренућу од тога како ће да врши притисак директор Милован Бојић, а зна се на кога ће: на мене. Тачно је шта год ко говорио о њему, а могу да додам да није много лакши човек од мене, показао је огромну енергију и ентузијазам да ова клиника буде завршена“, рекао је Вучић.

Додао је да је захвалан свим запосленима у „Дедињу“ „који нису крили да су задовољни оваквим условима и којима није тешко да кажу да им је боље данас, да боље изгледа, јер је то постало тешко да неко нешто позитивно каже у данашњој ери друштвених мрежа“.

„Мора да се реши проблем са паркингом“

Указао је да остаје још много посла, јер осим реконструкције старе болнице, мора да се реши проблем са паркингом, те навео да оно што сада има Дедиње за паркирање може само да изазове свађу.

Најавио је да ће „брзо да се уради гаража са 60 места“.

„Морамо да решимо Клинички центар ‘Драгиша Мишовић’ и ‘Дедиње’, гаражу да направимо за 500 места, да људи могу нормално да долазе, а не да се паркирају било где“, додао је, указујући да ће постојати проблем са паркингом и у Клиничком центру.

„Да нестану листе чекања“

Када је реч о хелидрому који Бојић жели да се изгради, рекао је да прво ваздухопловне власти морају да дају дозволу на овом месту, а ако је буде, онда ће то бити најмањи проблем.

„Оно што сам данас видео код лекара, медицинског особља и административног особља је страст не ка лепом простору, већ шта ће бити резултат, шта могу да ураде за грађане, да спасавају животе. Када сам разговарао са лекарима рекли су да ће да оборе рекорд већ у уторак са 21 оперисаним пацијентом, што је двоструку више него у наша најбоља времена и боље него негде у Европи“, казао је он.

Вучић је истакао да је поносан што такве лекаре имамо, који не живе за себе, већ здравље наших грађана, који хоће да направе што бољи резултат.

„Моја молба је да урадимо све што можемо да бисмо могли да уништимо, да нестану листе чекања, да се посветимо кардиоваскуларним пацијенатима. Да сваки живот, сваког старца, младог човека покушамо да сачувамо. Здравље је као питка вода, не може се без здравља„, рекао је.

Указао и да болнице које су изграђене морају да се одржавају, али и иду у корак с временом, те наново обезбеђивати најбоље могуће инструменте.

„Министар Лончар ми је рекао да смо петнаестак година мирни што се тиче ‘Дедиња’, али после тога морамо да пронађемо нову опрему да опет не заостајемо. Данас смо све време причали о томе која је то боља клиника од ове. Када су рекли да су у Лајпцигу вршили 20 операција, а онда сам питао за АКХ у Бечу, болницу за коју сам чуо да су људи скупо плаћали да иду тамо. Речено ми је да имамо данас једнако, ако не и бољу опрему него АКХ. Срећан сам ако је то тако“, истакао је.

Вучић је указао да је потрошено више пара него што се планирало на „Дедиње 2“, да је потрошено укупно 50 милиона евра, а требало је 40 милиона евра.

Истакао је да ће и Клинички центар у Београду коштати стотине милиона евра, када све фазе буду завршене.

„Али то је улагање у будућност, у животни стандард, и опстанак и останак у Србији“, истакао је.

Рекао је да никада нећемо бежати од обавезе да помажемо свима у региону у овој клиници, али је замолио лекаре да прво људима који живе у нашој земљи помогну, њих излече, а онда помогну свима другима.

Замолио је медицинско особље да буду једнако вредни, пажљиви и успешни као до сада, а можда и за нијансу више.

„Велико хвала за све спасене животе. Бојићу, знам колико сте о овоме сањали пре 25 година, знам да није могло да се оствари, а данас се остварује. Шта год ко говорио, ово остаје као нешто што је у ваше време урађено, велико дело. Имате чиме да се похвалите. А ове ваше притиске мало смањите, имамо с друге стране. Не брините за реконструкцију и гараже“, поручио је Вучић.

Рекао је да се дивно осећао због осмеха људи, што је видео да су искрено задовољни, а посебно је, каже, срећан што је у амфитеатру видео студенте који уче да постану врхунски лекари, који су будућност и у њих тек треба улагати.

Бојић: У уторак обарамо рекорд по броју операција у дану

Досањан је четврт века дуг сан о отварању „Дедиња 2“, којим се заокружује визија свих запослених, поручио је директор Института Милован Бојић, те додао да се први пацијенти очекују се већ данас.

„Почели смо од мале зграде, четврт века смо чекали данашњу зграду. У међувремену смо урадили много, спасавали стотине хиљада живота, оплеменили српску медицину најновијим подухватима. Имао сам част да овде разговарам са најеминентијим именима из кардиоваскуларне хирургије. Драги пријатељи, данас морамо да кажемо отварајући овај велелепни објекат да смо срећни јер смо добили све што нисмо имали“, поручио је Бојић.

Истиче да ће већ у понедељак бити урађен први оперативни захват, а у уторак чак 21 операција на отвореном срцу у току једног дана и освајање европског рекорда.

Захвалио свим запосленима који су веровали и својим радом и трудом допринели да Институт „Дедиње 2“ „постане стварност“.

Честитке због отварања новог блока института „Дедиње“ стигле су и од европских стручњака, и са Оксфорда, а присутнима се обратио и председник европског удружења кардиоторакалних хирурга.

Мониторинг за пацијенте

Вучић је у Институту обишао и Центар за мониторинг, једини такав у Србији, будући да, како су му пренели запослени, само још две установе у земљи имају такав вид мониторинга за пацијенте, али не и сам Центар какав постоји на „Дедињу 2“.

Мониторинг омогућава да стручни тим прати стање пацијената са срчаном инсуфицијенцијом или неким другим обољењем, који се налазе код куће, а сваки поремећај у њиховом стању се шаље путем 3Г мреже, како би лекари затим реаговали.

Путем овог центра може да се прати 120 пацијената.

Лекари су током обиласка пренели да сада велики број пацијената, које су раније проглашавали иноперабилнима, односно нису могли да их спасу ни операцијом, могу да оперишу.

Представљен је и систем који се користи за праћење рада клиничких лекара и специјализаната, како би се пацијентима обезбедила најбоља могућа нега.

Једна од младих лекарки захвалила се на прилици коју је добила на тој клиници: „Ми смо овде пронашли нашу Америку, Немачку, Канаду, даћемо све од себе да се радом, трудом, залагањем одужимо земљи за услове који су нам пружени“, поручила је она.

Вучић је рекао да млади лекари имају прилику да уче од најбољих, и да ће им плате расти у наредном периоду.

„Ретко када људи нешто позитивно кажу. Драго ми је што ви, који радите овде, кажете лепе ствари. Увек сам говорио, када направе зграду, није зграда то што носи све, људи су најважнији…“, рекао је Вучић.