Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је данас на Сокоцу да је смисао поста у људском спасењу и обожењу, те напоменуо да нема већег гријеха од гордости.

„Кроз пост и молитву човјек се освећује и спасава“, нагласио је митрополит Хризостом, који је на празник Теодорова субота служио Свету архијерејску литургију у Манастиру Свете Тројице у Озерковићима у спомен на мученика Теодора Тирона.

Митрополит је истакао је да су пост и молитва покајање које хришћани приносе Господу, одрицање од свега што би могли да користе у овоме свијету и животу.

Он је напоменуо да вјернике нико не приморава да посте, до је то слобода избора, да се на тај начин вјерници припремају да буду достојни васкрслога Христа.

У обраћању вјерницима митрполит је подсјетио да се данас обиљежава подвиг војника Теодора, изабраног од Бога да обавијести епископа да народ прве суботе, прве недјеље поста не једе храну са пијаце оскрнављену по вољи цара Јулијана Отпадника чиме је спасао цркву и народ, а потом мученички страдао.

Манастир у Озерковићима изграђен је на тромеђи општина Соколац, Рогатица и Пале, а освештан је 2005. године. Након Свете архијерејске литургије обављено је причешће вјерника.