Слика сарајевске голготе скоро је па истовјетна слици албанске голготе, истакао је данас Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом након помена на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу за погинуле српске борце, поводом обиљежавања 26 година од егзодуса 120.000 сарајевских Срба.

Митрополит је рекао да на „Малом Зејтинлику“ почивају они који су се борили за слободу, мир и јединство српског народа и да им зато и приличи да почивају ту у миру.

Владика је подсјетио на тешку слику 1996. године измијештање сарајевских Срба из родних села и завичаја.

Слика сарајевске голготе је скоро па истовјетна слици албанске голготе, када се српска војска са својим народом повлачила преко албанских гудура све до Јонског мора да би стигли на острво слободе Крф“, рекао је митрополит.

Дабробосански митрополит навео је да су се и ови српски борци који почивају на „Малом Зејтинлику“ борили, као и њихови очеви, дједови и прадједови да живе у слободи.

„Данас се за њих молимо Богу, да Господ њихове жртве и њихова страдања благослови. И исто тако, жртве свих вас који заједно са њима страдавате и сјећате се сваке године и сваког помена на овом `Малом Зејтинлику`“, рекао је митрополит Хризостом.

Егзодус 120.000 Срба из Сарајева представља низ догађаја који су услиједили након потписивања Дејтонског споразума, када је пет општина Српског Сарајева у цјелини припало Федерацији БиХ, док је других пет подијељено између Републике Српске и ФБиХ, гдје су Срби углавном добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

Српски борци зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске, одбранили домове, а онда су Илијаш, Грбавица, Илиџа, Рајловац, Хаџићи, Мрковићи, Нахорево и друга насеља, према Дејтонском споразуму, припала ФБиХ.

Бјежећи из својих кућа и са имања сарајевски Срби су понијели само најнеопходније ствари, а многи су се одлучили да премјесте посмртне остатке чланова својих породица.

Војничко спомен-гробље на Сокоцу настало је у јануару 1996. године и у њему су сахрањени посмртни остаци око 1.000 бораца Војске Републике Српске.

У оквиру обиљежавања 26 година од егзодуса сарајевских Срба синоћ је у Културном центру Источно Ново Сарајево одржана академија под називом „Слобода кроз голготу“, као и изложба фотографија.

Вишедневни програм обиљежавања 26 година од егзодуса сарајевских Срба организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.