Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић подржао је новоосновано соколачко Удружење произвођача млијека и млијечних прерађевина „Благо Романије“ на састанку у Бањалуци, рекао је Срни Страхиња Башевић из Клуба одборника СНСД-а у соколачкој Скупштини општине.

Башевић је нагласио да су са Пашалићем разговарали он као одборник у соколачкој Скупштини, предсједник новооснованог Удружења „Благо Романије“ Саша Каповић и доктор ветеринарске медицине Мирко Станишић из Ветеринарске станице Соколац да би уз помоћ ресорног министарства у Влади Српске на најбољи начин ријешили проблем соколачких мљекара, рекордера у производњи млијека у протеклих неколико година.

Он је навео да је на састанку са министром Пашалићем разговарано о конкретним корацима подршке производњи у планинским условима.

Башевић је рекао да су разматране и могућности концесивног уступања обрадивог земљишта да би били смањени трошкови производње кабастог оброка и усаглашене даље активности и правци дјеловања Удружења произвођача млијека и млијечних прерађевина „Благо Романије“.

„Изузетно ми је драго што је министар пружио подршку овом удружењу у заступању интереса одрживе производње“, истакао је Башевић и подсјетио да је у 2021. години са подручја општине Соколац мљекарама испоручено око 3.264.150 литара сировог млијека, што је за 111.430 литара више него у 2020, која је била рекордна.

Он је рекао да ће министар Пашалић посјетити романијски плато, гдје ће једна од кључних тачака разговора бити наставак рјешавања горућих проблема мљекарства у општини Соколац.

На недавно одржаној оснивачкој скупштини овог удружења на Сокоцу мљекари су од локалне управе затражили да подржи њихову производњу са премијом из општинског буџета, а од ресорног министарства олакшице за пољопривредне произвођаче у вишим планинским предјелима, гдје је далеко теже обезбиједити сточну храну и бавити се пољопривредом.