Посланик ДНС у Представничком дому парламента БиХ Ненад Нешић изјавио је Срни да је улазак у БиХ еминентним грађанима Србије забрањен само зато што су Срби и што представљају српски народ, те да се не може рећи да су они било каква безбједносна пријетња.

Нешић је нагласио да је нове забране уласка грађана Србије у БиХ потребно спријечити на сваки могући начин, јер се овдје ради о дискриминацији једног народа.

– Ради се о забрани само зато што су Срби и што представљају српски народ. Уопште се не може рећи да су ти људи пријетња по било какву безбједност БиХ – указао је Нешић.

Нешић пита како српски представници у заједничким институцијама БиХ нису успјели да спријече овакве забране.

– Поставио бих питање предсједавајућем Савјета министара, замјенику директора Обавјештајно безбједносне агенције (ОБА), као и директору Службе за послове са странцима, шта они раде и да ли је то могло проћи без сагласности српских представника у заједничким институцијама? – навео је Нешић.

Адвокату Горану Петронијевићу јуче на прелазу Каракај није дозвољен улазак у БиХ, јер, како је наведено у рјешењу, “представља пријетњу безбједности, јавном поретку, јавном реду и миру и јавном здрављу у БиХ или међународним односима БиХ”.

Прије два дана са прелаза Рача враћен је бивши командант Жандармерије Србије генерал Братислав Дикић “због евиденције у регистру о странцима, који попуњава и води Служба за послове са странцима”.

Гранична полиција БиХ је 12. марта забранила улазак у БиХ професору историје на Филозофском факултету Универзитета у Веограду Милошу Ковићу, уз образложење да “представља пријетњу по безбједност БиХ”.

Генерални директор Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) Осман Мехмедагић тада је тврдио да је забрана уласка Ковићу “донесена у складу са законом”, али и да је овај случај само, како је рекао, “један од хиљаде”.