Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, говорио је за српске медије о најновијим развојима догађаја у Украјини , као и о најважнијим међународним темама које су тренутно актуелне.

– Дубоко уважавамо српски народ, српску културу, српску историју, њихову приврженост традиционалним пријатељима, и сигурни смо да ће они наставити са паметним избором у овој ситуацији, рекао је Лавров, преносе Вечерње Новости које се налазе на конференцији руског шефа дипломатије.

О западним санкцијама Русији

На питање има ли изолације Русије, Лавров је одговорио да нема никакве изолације.

-О њој говоре они који су се ментално помирили с диктатуром Запада, додао је.

– Увек ће бити нађен повод јер је циљ да се обуздава Русија на стратешком плану. Једино што је запањујуће у овој етапи то је експлозија пећинске русофобије коју лидери западних држава активно подстичу, рекао је руски шеф дипломатије, рекао је Лавров.

Он је додао: Знамо какав се притисак врши на Србију. Видимо на Балкану покушај САД да наметну своју хегемонију.

Саме САД се плаше изолације

Имамо огроман број партнера, у азијско-пацифичком региону, у Латинској Америци, имамо добре односе с низом међународних организација. И наравно, у стратешки најважнијем региону, а имам у виду Евроазију формиране су и успешно раде уз учешће Русије организације попут Шангајске организације за сарадњу. Са Кином имамо најбољу сарадњу у историји, развијамо сарадњу с Индијом, земљама Латинске Америке.

Запад покушава да врши изолацију Руске Федерације тиме што предочава аритметичке резултате гласања у УН. Знамо каквим су уценама изложене те земље. За нас то значи само једно, да се САД саме плаше изолације. Ако су већ толико уверене у своје вредности, онда нека своје позиције изнесу и пусте друге земље да направе свој избор. Нека бирају слободно, без икаквог притиска. Ако погледамо како функционише савремени Запад и како су САД покориле читаву Европу, видећемо да руководе не само НАТО и ЕУ користећи његову инфраструктуру у интересу јачања војно-политичких позиција САД. Ако видимо како се понаша тај савез НАТО и ЕУ према другим државама, то је чиста аутократија.

Састанак Путина и Зеленског

На питање да ли је могућ састанак Путина и Зеленског Лавров одговара:

Председник Путин је рекао да никад није одбијао сусрет само да је потребно да он буде добро припремљен. Састати се и само разменити мишљења било би контрапродуктивно.

Преговори с украјинском страном се настављају, сутра у Истанбулу ће бити нови састанак и ми смо заинтересовани да буде постигнут резултат, пре свега да се прекине убијање становника Донбаса о чему је западна јавност ћутала и ниједном није критиковала док је бомбардована цивилна структура и гинуло на хиљаде цивила.

Страни плаћеници у Украјини

Дописник Новости из Москве, поставио је питање о страним плаћеницима који ратују у Украјини, а којих долазе између осталог и из земаља са Балкана, Хрватске, Албаније…

– Били смо међу онима који су годинама упозоравали западне партнере да на Балкану активно делују они који су врбовали за Исламску државу, упозоравали смо какве последице то може имати за саму Европу. Позната је статистика – да Приштина има антирекорд по броју оних који су отишли да ратују у Сирију и Ирак. Потом су се чудили откуд они који су секли главе по Европи, рекао је Лавров.

Упозоравали смо западне колеге да украјинске амбасаде нуде услуге слања плаћеника у Украјину чиме крше међународне конвенције и дискредитују статут дипломатских представништава.

Неки од тих плаћеника су давали изјаве по мрежама и јасно је да иду да ратују за новац. Што се тиче подршке Приштине Кијеву, ради се о томе да је Приштина самопроглашено криминална квазидржава која само жели да искористи ситуацију да би остварила признање своје квазинезависности. Наш став је познат, ми смо упозоравали на недопустивост подстицања понашања Приштине и залагали смо се да се питање решава на основу резолуције 1244. Споразум о формирању ЗСО направљен је још 2013. године, а кад подсећамо наше западне колеге да то није спроведено – они ћуте, рекао је он.

ЕУ је показала своју потпуну неодрживост као гарант споразума.Уверен сам да ЕУ неће вршити притисак на Приштину да испуни договор чији је гарант била ЕУ. Неће вршити притисак ни САД. Оне се осећају сјајно, направиле су базу Бондстил и спремне су да Приштини све опросте, додаје.

О циљу акције у Украјини

– То је безусловно отклањање претњи које су биле узрок погибије хиљаде људи. Те претње је пратило ћутање Запада. Ако се Запад сад сетио хуманитарног права и потребе да се спасу животи људи, ја ћу то поздравити. Али треба погледати који су узроци таквог понашања, а то је да се у Украјини стварала анти-Русија, рекао је.

– Украјинска војска је пуна официра добровољачких батаљона који отворено пропагирају нацистичке идеје. Ако желимо да пратимо европске вредности, не мислим да је ту место нацистичкој пракси, додаје.

Ккао каже, не може Русија да пристане на то да се од Украјине направи истурена позиција НАТО пуна оружја.

-Не можемо пристати да Запад подстиче искорењивање свега руског у Украјини. Где су биле наше западне колеге кад су у Украјини забрањене телевизије на руском?, рекао је Лавров.