Јуче је одржана 8. редовна сједница Скупштине Града Источно Сарајево на којој је усвојен извјештај о раду градоначелника и градске управе за прошлу годину. Поред тога, усвојена је већина извјештаја о раду и финансијском пословању у прошлој години и планова пословања за ову годину, предузећа и установа чији је оснивач Град Источно Сарајево.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, прихватио је све критике опозиције на његов рад, истакавши да се од преузимања функције трудио да настави добре праксе које су утемељила претходна руководства.

– Градска управа је додала нову димензију која подразумијева већу отвореност Града и бољу сарадњу са свим нивоима власти. Тако су у протеклој години забиљежене бројне активности и посјете највиших званичника Републике Српске. Много је тога урађено до сад, али има још доста планова међу којима је изградња тунела који би повезао општине Пале, Источно Ново Сарајево и Источну Илиџу. Кинески партнер ће израдити студију изводљивости која би требала бити готова крајем љета и тада ће се знати да ли постоји модел финансирања овог вишемилионског пројекта. Увјерен сам да до реализације итекако може доћи, али није реално очекивати да радови почну у наредних неколико седмица – навео је градоначелник и додао да ова кинеска компанија отвара своје сједиште у Источном Сарајеву.

Према ријечима предсједника Скупштине Града Бранка Коромана, изградња тунела има велики значај ако се узме у обзир повезивање Београда са Источним Сарајевом. Он је истакао да Град нема средства за изградњу тунела, али је веома битно да се чује шта је потреба овог простора.

Он је поменуо да Скупштина Града није усвојила извјештаје о раду Градске развојне агенције и Аграрног фонда, јер се како каже троше велика средства за њихов рад, али и нагласио да то нужно не значи да ће доћи до било каквих смијена.

Вршилац дужности директора Радио-телевизије Источно Сарајево Наташа Богдановић Трифковић је истакла да је Скупштина усвојила извјештај о раду и финансијском пословању ове медијске куће за 2021. годину и план пословања за текућу.

Циљ Радио-телевизије Источно Сарајево, која покрива шест општина у његовом саставу, је да се развија и регионално, јер је потребно медијски више покрити источни дио Републике Српске. Наша медијска кућа има велику подршку Града и општина у њеном саставу као и Владе Републике Српске – појаснила је Трифковићева.

Директор Градске развојне агенције Младенка Пандуревић изразила је жаљење што Скупштина није усвојила извјештај о раду ове агенције за прошлу годину.

– Агенција је по квалитету рада на другом мјесту од четрнаест развојних агенција у Републици Српској, а сви пројекти су рађени у сагласности са градоначелником Ћосићем – констатовала је Пандуревићева.

Одборник Српске демократске странке Марко Сикима, рекао је да су одборници ове странке били уздржани код изјашњавања о извјештају о раду градоначелника, јер су у извјештају поменути пројекти који према његовим ријечима нису реални и оствариви.

– Гласали смо и против извјештаја о раду предузећа Директне инвестиције Града Источно Сарајево које је власник 51 одсто предузећа „Мофас“, јер оно нема могућности да покрене производњу у поменутом предузећу – нагласио је Сикима.

Одборници Градског парламента су на 8. редовној сједници усвојили извјештај о раду за прошлу и план рада за ову годину Туристичке организације Источно Сарајево и Матичне библиотеке Источно Сарајево.