Фото: Бојан Д.Тошић

У Основној школи „Соколац“ јуче је почео упис у први разред. У први разред се уписују дјеца која закључно са 31. августом ове године навршавају шест година, мада, на захтјев родитеља могу бити уписана и дјеца која ће шест година напунити до краја текуће године, уколико комисија за упис дјеце процијени да је дијете спремно за полазак у школу.

Директор ове образовне установе Ђорђе Рајић истакао је да је за упис пријављено 86 малишана, те да ће, као и претходних година, бити организован упис и у августу.

– Према броју пријављених ученика очекујемо да ћемо и ове године уписати четири одјељења првог разреда. На жалост, последњих година је присутан тренд пада броја ученика, који није својствен само нама већ је то случај у цијелој Републици Српској, посебно у мањим мјестима, али на срећу то још увијек не утиче на број одјељења, рекао је Рајић.

Министарство просвјете и културе Републике Српске крајем фебруара је обавијестило школе да због побољшане епидемиолошке ситуације у наредном периоду могу планирати све активности које су због пандемије биле одложене.

– Све мјере које су до сада биле на снази су укинуте и епидемиолошка слика у нашој школи је повољна. И даље морамо пратити ситуацију, како би у случају погоршања могли реаговати. Радујемо се што је начин организовања наставе и рада школе враћен на старо што са собом повлачи све друге активности које су до сада биле укинуте или сведене на минимум, а што се у највећој мјери односи на екскурзије, излете и такмичења. Већ смо у процесу организације и надамо се да ћемо извести екскурзију за ученике деветог разреда, школу у природи за ученике петог разреда, те једнодневни излет за ученике четвртог разреда. Ту су и бројна такмичења од школског, преко општинског, регионалног до републичког, која се ове године одржавају несметано. Све заједно, школа се вратила на неки ниво на ком је била прије пандемије и позитивна разлика у атмосфери се примјети и код ученика али и код наставног особља, рекао је Рајић, изразивши наду да у будућности више неће бити потребе за компромисима који су обиљежили образовање током претходне двије године.

Екскурзија завршних разреда Основне школе „Соколац“ ове године ће бити изведена у Херцеговини, док се ученици петог разреда спремају за школу у природи, која ће се као и претходних година, крајем школске године одржати на Јахорини.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.