Фото: РТРС

Полиција Српске обиљежава Дан полиције и 30 година од оснивања МУП-а. У Центру за обуку Министарства унутрашњих послова у Залужанима одржана је централна свечаност.

Свечаности су присуствовали највиши званичници Републике Српске, МУП-а, али и бројни гости.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Министарство унутрашњих послова Српске може бити поносно на своја достигнућа и на бројне међународне акције у којима су учествовали и показали се као важна карика.

– Република Српска има полицију која је савремена безбједносна агенција, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

– Полиција представља један од кључних стубова Републике Српске, опстајући као јединствен симбол суверенитета и политичке аутономије Републике Српске, поручио је премијер Радован Вишковић.

Фото: Соколац-срце Романије

МУП Републике Српске је огромна снага која може да се носи са свим задацима и свим изазовима – рекао је ресорни министар Драган Лукач .

На овој свечаности је представљено ново оклопно возило Вихор које је развијено у сарадњи са Техничко-ремонтним заводом у Братунцу.

Поводом јубилеја, званичници су обишли и радове на новој Полицијској академији у Залужанима.

Фото: Соколац-срце Романије

– На академији ће се школовати око 500 кадета, што је највећи број до сада – најавио је ресорни министар Драган Лукач.

Претходно је служен парастос за 782 погинула припадника МУП-а у одбрамбено отаџбинским рату.

Фото: Соколац-срце Романије

На Централни споменик код сједишта МУП-а вијенце су положили министар унутрашњих послова Републике Српска Драган Лукач, директор Полиције Синиша Кострешевић,предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић, потпредсједник Владе и министар одбране Србије Небојша Стефановић, делегација МУП-а Србије, као и изасланик српског члана Предсједништва БиХ.

Дан полиције Републике Српске – 4. април, обиљежен је широм Српске.

Вечерас ће бити потписан споразум о сарадњи МУП-а Србије и Републике Српске и Криминалистичко–полицијског универзитета о школовању припадника МУП-а Српске.

Фото: Соколац-срце Романије

Такође, вечерас у 20.00 часова биће одржана свечана академија у Културном центру Бански двор у Бањалуци, коју ће преносити Радио-телевизије Републике Српске.

За одбрану Републике Српске живот су дала 782 припадника полиције, а Дан полиције је један од најзначајнијих датума у историји Републике Српске.

Полиција Републике Српске формирана је 4. априла 1992. године и извршна је институција, оперативни и истражни орган Министарства унутрашњих послова.