Ученик четвртог разреда гимназије, Средњошколског центра „Василије Острошки“ Соколац, Ђорђе Ковачевић, освојио је друго мјесто на републичком такмичењу из руског језика, које је 9. априла одржано на Филолошком факултету у Бањалуци.

Ђорђе је објаснио да се прво полагао писмени испит који се састојао од слушања, читања и граматике, након ког је заузео треће мјесто и стекао право да приступи другом, усменом дијелу.

– За мене је усмени дио био и најинтересантнији јер сам имао прилику да говорим о Москви, о умјетности и познатим руским писцима. Језик је, као и народ који га говори, жив, и стога ми је увијек најинтересантније причати и практично употребљавати неки језик. На усменом дијелу сам задовољио све критеријуме чиме сам освојио максималних 10 поена, што ме у завршници довело на другу позицију, рекао је Ковачевић.

Ђорђе је истакао да за њега ово такмичење има посебну вриједност.

– Мислим да ће значајно утицати на афирмисање дјеце да се што боље упознају са Русијом, руском културом и умјетношћу. На такмичењу сам упознао дивне људе који воле руски језик као и ја, и ово такмичење је била потврда да љубав према руском језику не остаје само док смо у школским клупама, већ заувијек. Посебну захвалност дугујем професорици Веленки Калајџић, са којом сам неуморно радио приликом припрема, као и директору школе Дејану Боровчанину, који је омогућио одлазак на такмичење, рекао је Ковачевић захваливши се још породици, пријатељима и професорима који су му увијек били подршка у раду.