У Извјештају Стејт департмента о стањима људских права у Црној Гори за 2021. годину наводи се да се та земља суочила са значајним изазовима, укључујући наводна мучења која су спроводили припадници Владе, озбиљне проблеме са независношћу правосуђа, ограничења у области слободе изражавања и корупцију владиних службеника.

Набројана су и кривична дела која обухватају насиље или претње усмерене према особама са инвалидитетом и припадницима националних, расних или етничких мањинских група, као и слична кривична дела чије су мете ЛГБТИQ особе. Додаје се да је некажњивост и даље проблем, а “да је Влада учинила мало“ да идентификује, истражи, кривично гони или казни званичнике који су и кршили људска права.

У извештају се наводи да је Влада генерално поштовала слободу изражавања, али да медијску сцену и даље карактеришу нерешени напади на новинаре, политичко мешање у извештавање јавног сервиса, политички пристрасно извештавање медија и прилив садржаја који изазивају етничке поделе.

Проблем су и даље, према наводима Стејт департмента, насиље и малтретирање новинара. У извештају се додаје да повишене политичке тензије у земљи представљају опасност за новинаре који су били мете физичких и вербалних напада док су извештавали или коментарисали изборне скупове, политичка и верска окупљања и протесте.

Стејт департмент оцењује и да је корупција и даље проблем у Црној Гори и да се није ефикасно спроводио закон о кажњавању случајева корупције међу званичницима, преносе подгоричке „Вијести“.

– Корупција и ниско поверење јавности у владине институције били су велики проблем на парламентарним изборима 2020. године. Постоје бројни извештаји медија и невладиних организација да је нова влада наставиле старе трендове и да јавност сматра корупцију у пракси запошљавања, заснованој на личним односима или политичким везама, ендемском у влади као и на другим местима у јавном сектору и на локалном и националном нивоу, нарочито када је реч о здравственој заштити, високом образовању, правосуђу, царини, политичким странакама, полицији, оружаним снагама, урбанизму, грађевинској индустрији и запошљавању – поручује се у извештају.

Подсећа се и да су у Црној Гори одржани парламентарни избори у августу 2020. године и оцењује да су „били конкурентни и да су одржани у веома поларизованој атмосфери због питања религије и националног идентитета“.

Наводи се и да је било кредибилних извештаја да је „влада селективно ограничавала слободу мирног окупљања у вези са мерама Министарства здравља које су донете да би се спречило ширење ковида-19 кроз произвољна хапшења, притварања и новчане казне“.

Указује се и на извештаје неколико невладиних организација, међу којима је Грађанска алијанса, да је током устоличења митрополита Српске православне цркве Јоаникија на Цетињу, 5. септембра, „полиција користила диспропорционалну силу против демонстраната, укључујући сузавац и шок-бомбе, изван дозвољених средстава за контролу окупљених“.

– Такође је било непотврђених извештаја о томе да је полиција користила гумене метке – наводи Стејт департмент.

У документу се каже и да је било кредибилних извештаја да је влада покушала да злоупотреби међународна средства за спровођење закона у политички мотивисане сврхе, као „освету против одређених појединаца ван земље“.

У извештају се наводи да је Комисија Интерпола за контролу међународних налога за хапшење у августу 2020. године усвојила жалбу одбеглог бизнисмена Душка Кнежевића и поништила налог за његово хапшење издат 2019. године.

Подсећа се да је специјални тужилац у Црној Гори подигао шест оптужница против Кнежевића за неколико кривичних дела, међу којима су организовање криминалне групе, прање новца и утаја пореза.