Представници ЕУФОР ЛОТ тима из Вишеграда у оквиру редовне посјете општини Соколац, данас су разговарали са предсједником Скупштине Сретком Марјановићем. Повод састанка је био упознавање новог командира са радом предсједника, а ријечи је било о функционисању ове локалне заједнице, о безбједности грађана, као и о актуелним темама и пројектима.

Према ријечима командира ЕУФОР ЛОТ тима Матуша Кичинка, био је ово први сусрет са предсједником Скупштине општине Соколац, који је у мандату скоро двије године, али све до сада, није било прилике да се званично упознају.

– Осим упознавања, циљ је био да међусобно размијенимо које су то наше дужности и представимо функцију коју обављамо на подручју општине Соколац. Наше присуство, грађанима треба да пружи сигурност у смислу повећања нивоа безбједности – нагласио је Кичинко.

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић навео је да су гости све вријеме били у току са политичком ситуацијом у нашој локалној заједници.

– Изразили су задовољство што је дошло до усвајања самог буџета и нормалног наставка рада Скупштине општине Соколац, јер су и сами свјесни да за вријеме привременог финансирања, није било могуће стопостотно функционисање локалне самоуправе – истакао је Марјановић.

Он је информисао госте, да су на претходној сједници Скупштине општине одборници донијели закључак, у којем је наведено да нема потребе да јединице ЕУФОРА користе борбена возила и дуге цијеви проласком кроз општину Соколац, а првенствено гдје су смјештене васпитно-образовне установе, што је недавно био случај.

– Они су потврдили данас да су доставили својим надлежним писмо, у којем су оцијенили да је безбједносна ситуација у нашој општини задовољавајућа. Нагласили су веома добру досадашњу сарадњу и истакли да им је увијек све што их је интересовало било транспарентно, јер су у претходном периоду углавном разговарали са начелником општине Милованом Бјелицом и од њега добијали потребне информације. А Скупштина, за сваку заказану сједницу уредно пошаље материјал са дневним редом, тако да су имали увид у све оно што је до сада рађено и ништа им није непознато – нагласио је Марјановић.

ЕУФОР ЛОТ тим са сједиштем у Вишеграду покрива три општине: Хан Пијесак, Рогатицу и Соколац. То је информативна служба са тимовима за везу и осматрање директно на терену, који одржавају блиске контакте са становништвом, локалним агенцијама за провођење закона, локалним самоуправама и о томе свакодневно извјештавају главну команду.

Како је закључено на данашњем састанку, сарадња ће бити настављена и у наредном периоду, а представници законодавне и извршне власти општине Соколац ће бити на услузи.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.